• hr
  • en
  • de
  • it

Gubitak Lenca u prvom kvartalu 1,9 milijuna kuna

Ovo se brodogradilište suočava i s »dampinškim« cijenama svoje direktne konkurencije, posebice turskih brodogradilišta, kaže Lenko Milin
Brodogradilište »Viktor Lenac« i u prvom je tromjesječju imalo negativan trend u poslovanju, zaključivši ga s 1,9 milijuna kuna gubitka. To je, doduše, nešto manje nego u odnosu na isto razdoblje lani, kada je u prvom kvartalu u Martinšćici taj kvartalni saldo iznosio 2,42 milijuna kuna »minusa«. Pokazalo se da je to bio samo uvod za poslovnu godinu u kojoj će »Viktor Lenac«, prvi put nakon svog izlaska iz stečaja, bilježiti gubitak u poslovanju, i to od čak 28,8 milijuna kuna.
Upravo su ti rezultati i revizorsko izvješće za prošlu godinu bili jedna od tema ovotjednog Nadzornog odbora u »Lencu«. Prvi čovjek »Tankerske plovidbe«, koja u »Lencu« ima blizu 49 posto vlasničkog udjela, Lenko Milin prokomentirao je da su lanjski rezultati poslovanja i iskazani gubitak bili - očekivani. Milin se pritom poziva na krizu koja već (pre)dugo traje na svjetskom pomorskom tržištu, uslijed čega brodari nastoje »kresati« svak trošak. Osim smanjenog opsega remonta, glavnog core-businessa »Lenca«, ovo se brodogradilište suočava, dodao je Milin, i s »dampinškim« cijenama svoje direktne konkurencije, posebice turskih brodogradilišta koja, k tome, imaju i bolju poziciju za brodare na Mediteranu.
Milin je izričit da opstojnost »Lenca« nije ugrožena i da će ova teška vremena za gospodarstvo u cjelini uspješno prebroditi.
- Uprava je svjesna što im je činiti. To znači daljnje rezanje svih troškova, podizanje efikasnosti, kao i još agresivniji nastup na inozemnom i domaćem tržištu u nastojanjima da se pridobije svaki raspoloživi posao. Naznake su da će situacija s poslom krenuti nabolje, postoji više projekata o kojima se trenutno razgovara i pregovara, ne samo po pitanju remonta, nego i preinaka i popravaka brodova zbog kojih imamo razloga gledati s dozom optimizma na ostatak godine koji je pred nama, zaključio je Milin.

Izvor: www.novilist.hr