• hr
  • en
  • de
  • it

Gringo2 u utrci za prvim bodovima

Bodovi će se nakon Vodica skupljati u Zlarinu, Zadru, Šibeniku, Puli i zaključno u Kaštel Gomilici u studenome
Petu godinu zaredom jedri se ORC Kup Hrvatske, serija regata koja okuplja najbolje hrvatske jedriličare na krstašima među kojima je i zadarska posada Gringo2. Tri regate na proljeće i tri na jesen format je koji se pokazao uspješnim pa je zadržan i ove godine.
- ORC Kup Hrvatske priča je koja je dala potpuno novu dimenziju sportskom nadmetanju na krstašima. Prije smo jedrili regate koje nisu bile povezane, sad imamo pravu sezonu koja ima početak i kraj. Tridesetak posada, odnosno oko 300 jedriličara prođe svake godine kroz ORC Kup Hrvatske. Pridružili su nam se i jedriličari iz Slovačke i Češke, tako da Kup ima i međunarodni karakter, a posebni nam je gušt kad nam se na našim brodovima pridruže i olimpijci. Hrvatska flota je dosta izjednačena, svaka regata je vrlo uzbudljiva, svaki plov je iznimno uzbudljiv, doslovno sekunde odlučuju i svaka najmanja greška košta - kaže Ivo Drinković, predsjednik Udruge ORC jedriličara.
ORC Kup Hrvatske počinje i ove godine s Uskršnjom regatom u Vodicama. Tri dana jedrenja danas do subote 23. ožujka, za prestižni naslov pobjednika Uskršnje regate i prve bodove za ljestvicu Kupa. Prvo mjesto brani posada Branka Iljadice Rape na jedrilici Anđela X.
ORC International jedini je sustav premjeravanja kojeg priznaje Svjetski jedriličarski savez, odnosno po kojem se održavaju svjetska i europska prvenstva. U Hrvatskoj se primjenjuje zadnjih desetak godina. Osnovna ideja svakog sustava premjeravanja je izjednačiti različite jedrilice i time omogućiti posadama izjednačeno natjecanje, bez obzira na veličinu i karakteristike jedrilica. Svaka jedrilica ima svjedodžbu koja govori o teoretskim brzinama koje bi jedrilica trebala u određenim uvjetima postizati. Nakon odjedrenog plova uz pomoć računalnog programa dobivaju se korigirana vremena koja određuju poredak natjecatelja, bez obzira na redoslijed kojim su u realnom vremenu ušli u cilj.

Izvor: www.zadarskilist.hr