• hr
  • en
  • de
  • it

Grčka lani od turizma zaradila preko 10,5 milijardi eura

Prihodi od turizma u Grčkoj za prošlu godinu porasli su za 9,46 posto i premašili 10,5 milijardi eura. Ova ohrabrujuća procjena Udruge grčkih turističkih agencija objavljena je sinoć, uoči odlučivanja u EU-u o odobravanju pomoći od 130 milijardi eura koja Grčku treba zaštititi od financijskog kraha.
Prihodi od ove grane imaju ključni značaj za ekonomiju te zemlje, koja je u najtežoj krizi u svojoj novijoj povijesti. Globalna ekonomska kriza 2009. godine i 2010. godine kočila je potražnju u turizmu pa je Grčka, kao i većina drugih turističkih zemalja, zabilježila pad prihoda.
Natprosječno dobre lanjske rezultate grčki turizam može dijelom zahvaliti masovnim odustajanjem turista od odmora u sjevernoafričkim zemljama, prije svega Tunisu i Egiptu, zbog masovnih prosvjeda i nemira koji su stvorili situaciju nesigurnosti.
Prihodi od turizma su najviše porasli u srpnju i rujnu kada su bili veći za 14,2 odnosno 14,99 posto nego 2010.

Nasuprot tome, u siječnju i prosincu zabilježen je pad od 4,68 odnosno 4,89 posto. Turizam u bruto domaćem proizvodu (BDP) Grčke sudjeluje sa 15 do 18 posto i smatra se, ne bez razloga, za motor privrede. Njemu pripada i ključna uloga u nastojanjima da se zemlja izbavi iz ogromnog duga koji iznosi oko 350 milijardi eura, što je više od 160 posto BDP-a.
Međunarodni vjerovnici traže od vlade i naroda ove zemlje bespoštedne rezove u potrošnji u zamjenu za sanacijski kredit od 130 milijardi kojim bi trebalo zaduženost zemlje spustiti postupno na 120 posto.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr