• hr
  • en
  • de
  • it

Gradonačelnik potvrdio: "Brodotrogir" će graditi dva nova broda

S osam glasova za vladajuće koalicije SDP-HNS-HSU kojima se pridružio i vijećnik HSLS-a te pet protiv oporbenog HDZ-a i jednog vijećnika HSP dr. Ante Starčević, trogirsko Vijeće prihvatilo je prijedlog proračuna za 2013. godinu koji je planiran na iznos od 65.468.000 kuna, što je za oko milijun i pol kuna više od ovogodišnjeg.
Najviše novca planira se ubrati od poreznih prihoda (26,6 milijuna kuna), a utrošiti za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, nešto više od 30 milijuna kuna.
Gradonačelnik Damir Rilje ocijenio je proračun realnim, u skladu s mogućnostima priljeva sredstava u postojećoj situaciji. Jedino gospodarski rast s otvaranjem novih radnih mjesta te stavljanje u funkciju zone Brigi-Lokvice kao i konačno funkcioniranje "Brodotrogira" u skladu s programom restrukturiranja može pridonijeti boljem punjenju gradske blagajne, rekao je. Prihvaćen je amandman vijećnika HSP dr. Ante Starčević Stipe Milića da se stavka za reprezentaciju Ureda gradonačelnika planirana na 200.000 kuna smanji na 150.000 kuna, te da se za preostalih 50.000 kuna poveća stavka za jednokratne pomoći socijalno ugroženim građanima.
Milić je u aktualnom satu upitao gradonačelnika kao predsjednika Skupštine gradske komunalne tvrtke „Trogir holding" hoće li tamošnji djelatnici koji nisu primili dvije mjesečne plaće božićne blagdane dočekati s onom za listopad.
Zanimalo ga je koliki je broj nezaposlenih u Trogiru s obzirom na to, kako je kazao, da će se taj broj najvjerojatnije povećati privatizacijom "Brodotrogira" jer će novi vlasnik najvjerojatnije dio radnika otpustiti. Gradonačelnik je odgovorio kako Uprava Holdinga radi na tome da se djelatnicima isplati jedna plaća do Božića te da će se nakon Nove godine nastojati i druga.
- Otkaza tamo neće biti, sve djelatnike ćemo zadržati. Zaposlenih je 188, točno onoliko koliko smo naslijedili iz Dobrića, Kacike i drugih trgovačkih društava koji su bili u vlasništvu Grada kad smo preuzeli vlast - rekao je. Prema njegovim saznanjima, ubrzano se priprema ugovor između države i novog vlasnika "Brodotrogira", a brodogradilište je dobilo posao za izgradnju dva manja broda od kojih je svaki vrijedan po 5 milijuna eura. Nakon potpisivanja ugovora s novim vlasnikom Dankom Končarom očekuje se izgradnja još četiri broda, dva tankera i dva kruzera na jedra, zaključio je Rilje.
Ugovori su u proceduri i bit će potpisani u veljači ili ožujku iduće godine. Razrješenje Dragana Boduljka s dužnosti člana Upravnog vijeća Muzeja grada Trogira otvorilo je niz problema u toj ustanovi. Tamo je živi nered, a iz lapidarija je nestalo pola skulptura, ustvrdio je HSLS-ovac Ivan Kuzmanić, dok je Miljenko Rilje iz HDZ-a predložio da se UV u Muzeju u kojemu već kako je rekao dugo „klapa" i u kojemu se ne može ni izabrati ravnatelj raspusti, te izabere neovisno tijelo koje će utvrditi tamošnje činjenično stanje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr