• hr
  • en
  • de
  • it

Gradi se radni brod vrijedan 54,3 milijuna kuna

U velikoj vijećnici „Plovputove" zgrade direktor te ugledne pomorske tvrtke Darko Meštrović i Tomislav Debeljak, direktor „Brodosplita", svečano su potpisali ugovor o izgradnji novog radnog broda ukupne vrijednosti 54,3 milijuna kuna. „Plovputov" radni brod, popularno nazvan 'betonara', bit će duljine 48 metara i širine 11 metara. Namjena će mu biti izgradnja novih objekata pomorske signalizacije i održavanje sadašnjih kojih je trenutno u hrvatskom dijelu Jadrana 1052. Brod će moći u roku od 12 sati proizvoditi čak 60 prostornih metara betona, a imat će i tankove za prijevoz 200 prostornih metara pitke vode.
- Nismo još ni počeli graditi, a već imamo kontakte iz Crne Gore i Slovenije za angažman broda u hidrograđevinskim radovima. Brod će se graditi prema nacrtima "Brodarskog instituta" iz Zagreba, a namijenjen je izgradnji novih i održavanju postojećih objekata pomorske signalizacije. Također, služit će i za obavljanje raznih građevinskih radova na obali i pod morem. Rok za izgradnju broda je 18 mjeseci, a očekujem da će zaploviti 2016. godine. Ukratko, dobit ćemo pravog jadranskog radnika snažnih mišića - naveo je Meštrović, direktor "Plovputa".
Zadovoljan ugovorom je i Tomislav Debeljak koji je pobjedio u oštroj konkurenciji s nekolicinom domaćih brodogradilišta.
- Ovo je suradnja dviju velikih splitskih firmi. Radni brod definitivno će biti nova referencija za naše brodogradilište - naveo je Debeljak.
Optimističan je bio i ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić koji je nahvalio ravnatelja "Plovputa".
- Gotovo da ne znam osobu iz privatnog ili javnog sektora koja tako fokusirano kao Meštrović vodi firmu na čijem se čelu nalazi. Bojim se da Debeljak nije svjestan s kim je potpisao ugovor. Uvjeren sam da će Meštrović izgradnju broda staviti pod 24-satnu prismotru, tako da nema šanse da isporuka broda kasni ni minutu... - našalio se ministar pomorstva.
Najavljeno Vladino rezanje dijela ugovorenih financijskih sredstava za restrukturiranje "Brodosplita" u sklopu rebalansa državnog proračuna kratko je komentirao vlasnik brodogradilišta Tomislav Debeljak.
- Preživjet ćemo nekako. Možda ćemo uzeti kredite kako bi smo zakrpali rupe koje će u našim financijama nastati uskraćivanjem ugovorenih sredstava - kazao je Debeljak.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr