• hr
  • en
  • de
  • it

Grade se vezovi za megakruzere

Golema radna "jack-up" platforma na vrhu lukobrana Gradske luke, dizalice i radni strojevi u punom pogonu kazuju kako su se zahuktali radovi na izgradnji vanjskih vezova za megakruzere.
Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave Split, kaže kako su u tijeku radovi prve faze izgradnje vanjskih vezova.

- U prvoj fazi izgradit će se istočni vez i središnja konstrukcija, a u drugoj fazi slijedi izgradnja zapadnog veza. Intenzivno se odvijaju radovi na vanjskom dijelu lukobrana, kao i na unutrašnjem dijelu gdje će se lukobran produžiti za 20 metara. Može se, među ostalim, vidjeti kako se gradi utvrdica na glavi lukobrana. Buši se morsko dno radi postavljanja armiranobetonskih pilona kojih će na ukupnom obuhvatu gradilišta budućih vanjskih vezova biti više od 300.
U ovoj fazi radovi su u "nevidljivom", podmorskom dijelu. Međutim, negdje u rano proljeće bit će vidljivi dijelovi konstrukcije buduće rampe i vezova. Prva faza radova bit će gotova da kraja ove godine, a druga do ljeta 2016. godine - brifirao nas je ravnatelj Blaževski o dinamici radova u Gradskoj luci.
Ovim kapitalnim projektom Split će dobiti dva dužobalna veza na koje će se moći privezati kruzeri dužine do 320 metara, dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine 30 metara te novu operativnu obalu površine čak 14 tisuća metara četvornih.
Izvođač radova je domaći konzorcij koji čine "Pomgrad-inženjering" i "Vijadukt".
U tijeku je i izrada dokumentacije o budućim sadržajima putničkog terminala koji će se graditi na lukobranu, a što bi u konačnici obuhvatilo i konačno uređenje devastirane zgrade "Dalmacijavina".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr