• hr
  • en
  • de
  • it

Grad Dubrovnik ispunio sve zahtjeve UNESCO-a

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić danas je u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske održao sastanak sa zamjenikom ministrice Berislavom Šipušem i pomoćnicom ministrice Sanjom Šaban, a na temu zahtjeva koje su pred Grad Dubrovnik i predmetno ministarstvo postavljeni od strane UNESCO-ovog odbora za svjetsku baštinu (WHC) na 38. zasjedanju u lipnju 2014. u Dohi (Katar), objavljeno je na stranicama Grada Dubrovnika.
Na sastanku je zaključeno kako su Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture poduzeli sve potrebne aktivnosti i pripreme za posjetu visoke delegacije UNESCO-a Republici Hrvatskoj i Dubrovniku u skorom razdoblju.
Gradonačelnik Vlahušić rekao je kako je sa Sveučilištem u Dubrovniku potpisan ugovor o izradi Strategije razvoja turizma s posebnim osvrtom na kruzing turizam.
Gradsko vijeće na jednoj od posljednjih sjednica u ovom sazivu donijelo je zaključak o pokretanju izrade Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika. Aktivnosti izrade Plana koordinirat će Zavod za obnovu Dubrovnika.
Studiju utjecaja na baštinu (Heritage impact assesement), kao jedan od zahtjeva, izradit će Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa Zavodom za obnovu.
Vlahušić je još istaknuo kako je u okviru procesa kandidature Dubrovnika za titulu Europske prijestolnice kulture usvojena Strategija razvoja kulture u kojoj ključni dio otpada na baštinu. Također, dodao je, uspostavljena je suradnja s gradom Grazom čiji Plan upravljanja lokalitetom svjetske baštine kao svijetli primjer uvelike može pomoći Dubrovniku.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr