• hr
  • en
  • de
  • it

Građani Novalje ne žele marinu

Inicijativom na kojoj su već 873 potpisa stanovnici žele onemogućiti Ivana Dabu Đonu da na nasipanom moru izgradi novi centar, te marinu s 400 vezova te tako njihove kuće, a u mnogima su restorani i kafići, s obalnog ruba udalji i 80 metara od mora

Vjerojatno je presedan da građani nekog grada traže raspisivanje referenduma kojim žele spriječiti svog gradonačelnika da s većinom u vijeću donese razvojni prostorni plan koji podrazumjeva goleme investicije i povećanje zaposlenosti. No to se upravo dogodilo u Novalji, gdje se  gradonačelnik Ivan Dabo Đono, koji kroz pet mandata već punih 20 godina vodi Novalju, nalazi pred najvećim ispitom u svojoj političkoj karijeri.
Zajednički organizirajući referendum dojučerašnji politički partneri, ali i brojni oponenti, okupili su se na platformi protiv jednog od najdugovječnijih gradonačelnika u Hrvatskoj. Ono što ih je neposredno uoči lokalnih izbora okupilo do te mjere da su barem privremeno prevladane dosad nepomirljive političke razlike pokušaj je novaljskog gradonačelnika Ivana Dabe Đona da oktroira Urbanistički plan uređenja naselja Novalja. Taj razvojni plan, naime, u centru Novalje među ostalim predviđa nasipavanje 2,1 hektara morskog dijela! U naravi se radi o površini tri nasipana nogometna igrališta na kojima bi se izgradili novi objekti s poslovnim sadržajima tlocrtne površine od 3.900 četvornih metara. No kako je predviđena visina od 6,5 metara do vijenca, ta se površina udvostručuje. Brojne kuće s restoranima i kafićima koje se sad nalaze u prvom redu uz more, ubuduće bi od mora bile udaljene i do 80 metara! Uz to, UPU-om naselja Novalja gradonačelnik je predvidio i gradnju marine s 400 vezova, ali bez da je, kažu njegovi kritičari, provedena široka javna rasprava.

Izvor: www.novilist.hr