• hr
  • en
  • de
  • it

Goste ćemo tražiti preko interneta i blogova

Hrvatski turizam u 2013. godini sve će svoje marketinške aktivnosti usmjeriti u najvećem dijelu prema povećanju prometa izvan glavne turističke sezone i povećanju prometa u kontinentalnom dijelu zemlje, čemu će biti prilagođene sve aktivnosti na promociji za koju će u idućoj godini biti utrošeno 32,7 milijuna eura, kazao nam je Veljko Ostojić, ministar turizma, prenoseći osnovne postavke Operativnog marketing-plana koji je u petak usvojen na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a.
- Najvažnije je da je plan marketinških aktivnosti napravljen na vrijeme da se pokrene cijeli sustav koji u njemu mora sudjelovati. Sada je na nižim razinama sustava HTZ-a i privatnom sektoru uskladiti svoje poslovne planove s ovim krovnim planom . Glavni cilj ovog plana jest produžiti turističku sezonu pa je najveći dio njegovih aktivnosti usmjeren upravo prema tome, jer više se neće odobravati sredstva za događanja, oglašavanja i slično za glavni dio sezone.
Kada govorimo o potrebi povećanja prometa u kontinentalnom dijelu zemlje, onda se to ne odnosi samo na Slavoniju ili Međimurje, nego i na dalmatinsku obalu, zaleđe Istre, Gorski kotar i slična područja izvan obalne crte - kazao nam je Ostojić.
Pojašnjavajući kako je plan inovativan i u skladu s trendovima u svjetskoj turističkoj promociji, Ostojić posebno ističe kako su sredstva za udruženo oglašavanje sa stranim partnerima značajno povećana, a modeli bitno pojednostavljeni. - Prilagodili smo određene modele oglašavanja pojedinom tržištu jer ne odgovara ni svakom dijelu Hrvatske jednaki pristup i tu smo bili maksimalno fleksibilni i izašli ususret pojednostavljivanjem cijele procedure udruženog oglašavanja.
No, ubuduće će se sredstva za određeni program moći dobiti samo po jednom modelu, a ne kao do sada za isti program po nekoliko osnova, kao što su radile neke agencije - kaže Ostojić. Napominje kako je u cijelom procesu stvaranja plana sudjelovala turistička struka koja je od početka uključena preko svojih predstavnika u operativni posao, pa je zato plan jednoglasno usvojen na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a.
Iako su sredstva kojima će se u 2013. godini ići na tržište u borbu za goste za oko 400 tisuća eura manja od ovogodišnjih, za njihov bolji učinak tvrtke THR iz Barcelone i "Horwath Consulting" kojima je povjerena izrada plana, predložile su marketing-miks kojim će se ići na tržište "presložen" je na način da se puno više pažnje pridaje online komunikaciji, dok se klasične brošure i oglašavanje te promotivni materijali drastično smanjuju. U skladu s tim Hrvatska će u 2013. godini imati za trećinu manje nastupa na međunarodnim turističkim sajmovima, dok će prezentacije hrvatskog turizma u svijetu s "Hrvatskim večerima" biti svedene na minimum.
No, istodobno će se uvesti viralna marketing-kampanja i putopisni blogovi, radit će se na razvoju destinacijskih kompanija, udruženo oglašavanje veće je za 26 posto i za njega će se utrošiti 7,5 milijuna eura, a za internetsko oglašavanje 2,5 milijuna eura, odnosno čak 127 posto više nego dosad. Gotovo dvostruko više novca predviđeno je za odnose s javnošću i newslettere, s pola milijuna eura (čak 150 posto više) će se pomoći događanja u predsezoni i posezoni kojima je uvjet povećanje turističkog prometa u tom dijelu godine, dok će sustav HTZ-a proći obuku i edukaciju za izvršavanje novih zadataka vrijednu pola milijuna eura.
Sredstva za rad predstavništava HTZ-a u svijetu smanjuju se za četvrtinu i 18 predstavništava imat će na raspolaganju ukupno 4,2 milijuna eura, odnosno 25 posto manje nego ove godine. Kako je u prijedlogu autora i rečeno, u novom Operativnom marketing planu nema nečega revolucionarnog, jer je prijelaz s klasičnog na online oglašavanje logičan slijed suvremenih aktivnosti, a u kreiranju viralne marketinške kampanje trebalo bi slijediti pozitivna iskustva Australije i Švicarske.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr