• hr
  • en
  • de
  • it

Golijata s pet jarbola gradit će 500 škverana

Nakon što je u brodograđevnim krugovima odjeknula vijest da je "Brodosplit" ugovorio izgradnju najvećeg "punokrvnog" jedrenjaka na svijetu, tek sada slijedi dio posla u kojem će trebati navući radne trliše i zasukati rukave.
Slijedi, dakle, priprema izvedbene dokumentacije za brod dug 162 metra, razrada plana glavnih faza izgradnje, obuka radnika, posebno onih koji će raditi na interijerima salona i čak 156 kabina, luksuzno uređenih do najsitnijih detalja.
- Naručitelj s Bahama dat će osnovnu projektnu dokumentaciju, dok ćemo sve ostale detalje razraditi zajedno kroz izvedbenu dokumentaciju - kaže nam Darko Pappo, član škverske Uprave, koji se nada da će se aktualnoj narudžbi uskoro pridružiti još jedan identičan jedrenjak.
- Obrada crne metalurgije počinje u lipnju iduće godine, a u listopadu ćemo imati kobilicu broda na navozu. Jedrenjak bi bio spreman za svečanu isporuku brodovlasniku u proljeće 2017. godine. Izazov će nam biti uređenje brodskog interijera, jer škver to prije nije radio, posebno ne u obliku gdje će se tražiti najviša razina uređenja i završne obrade.
Sada smo u fazi usvajanja potrebnih znanja i vještina na turističkim kruzerima koje upravo gradimo, uključujući i ruski riječni krstaš kojem slijedi faza opremanja. Dio vještina usvojili smo i na uređenju kruzera "Monet" koje smo kupili za "Brodosplit-plovidbu". Također ćemo sami izgraditi i jarbole - otkriva nam Pappo.
Za izgradnju jedrenjaka, koji je naručila kompanija sa sjedištem na Bahamima, bit će potrebno više od milijun radnih sati.
- Zajedno s projektantima, radnicima iz obrade crne metalurgije, do radnika na navozu, bit će angažirano više stotina radnika u različitim fazama izgradnje broda. Ukupno će ih biti oko 500 kako bi izgradili jedrenjak vrijedan pola milijarde kuna koji će biti sposoban za udobnu i sigurnu plovidbu svim svjetskim morima i oceanima - kaže član "Brodosplitova" poslovodstva.
Jedrenjak sa splitskog navoza bit će, dakle, najveći u klasi jedrenjaka koji plove isključivo na jedra, a pogonskim se strojem, kao pomoćnim sredstvom, služe samo tijekom "manovri" u lukama.
Novogradnja će biti potpuno opremljena za plovidbu jedrima čija će ukupna površina iznositi čak 6400 četvornih metara s pet golemih jarbola. Dodajmo da će se o gostima, njih 312 sretnika s dubljim džepom, brinuti 136 članova posade.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr