• hr
  • en
  • de
  • it

Godinama plove a tek sada postali pomorci

Pomorci na istraživačkim brodovima Oceanografskog i Hrvatskog hidrografskog instituta ipak nisu državni namještenici, kako ih se do sada nepravedno tretiralo, nego pomorci u punom zakonskom smislu te riječi.

Naime, članovi posada brodova "Bios 2", "Hidra" i "Palagruža" već godinama ne uživaju pravo na beneficirani radni staž, nemaju ni pomorski dodatak na plaću, nego im se isplaćivala "cestarina" (!?), a neki od pomoraca godinama su ukrcani na brodove pa se prema njihovim pomorskim knjižicama stječe dojam da nisu koristili godišnji odmor, kao ni slobodne dane.
Nakon što smo na stranicama gradske rubrike javno upozorili na ovu problematiku, uz naknadno proveden inspekcijski nadzor Međunarodnog sindikata pomoraca (ITF) te djelovanje Inspekcije rada, stiglo je očitovanje resornog Ministarstva rada u kojem stoji da zakonsko slovo u ovom slučaju nije ispoštovano, uz naglasak da se pomorcima mora uplaćivati beneficirani radni staž.
Neven Melvan, povjerenik splitskog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), zadovoljan je reakcijom resornog ministarstva.
- Inspektor ITF-a Romano Perić 22. listopada posjetio je posade istraživačkih brodova na vezu u ratnoj luci Lora, te utvrdio formalno-pravno stanje iz njihovih radnih odnosa. Za druge stavke predmeta, kao što su radni sati, duljina ukrcaja i pomorski dodatak na plaću, Ministarstvo rada proglasilo se nenadležnim te su nas uputili na inspektora Lučke kapetanije, koji će obaviti potrebne izvide i utvrditi stanje. Što se tiče beneficiranog radnog staža, koji Oceanografski i Hidrografski institut godinama nisu uplaćivali svojim pomorcima, nadam se dogovoru. U suprotnom, bit će neizbježan sudski postupak - kazao nam je Neven Melvan, povjerenik SPH.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr