• hr
  • en
  • de
  • it

Godina pod Debeljakom

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je samoborska tvrtka DIV Tomislava Debeljaka u veljači prošle godine preuzela vlasništvo nad "Brodosplitom". Prvi put u svojoj dugoj povijesti splitsko brodogradilište posluje prema potrebama tržišta. Nema državnih subvencija, nema poticaja, nema više zablude da će država skakati u pomoć kad treba pokriti gubitke na novogradnjama.
Škver danas ima 2355 radnika, među koje valja ubrojiti i 450 novih zaposlenika koji prije nisu radili u brodogradilištu. Uoči privatizacije, podsjetimo, bilo je oko 4500 radnika. U međuvremenu je pola škverana, uz otpremnine, otišli na biro rada, u mirovinu, ili su uspjeli naći nego drugo zaposlenje.
U škverskoj knjizi narudžbi danas se nalazi 11 brodova, što manjih, što većih. Također treba navesti i četiri ugovorene teglenice za prijevoz opreme za naftne platforme u sjevernom Atlantiku. Teglenice za norveškog naručitelja dužine su 91 metar i vrijedne više od 100 milijuna kuna, a još su četiri u opciji.
Osim dva "heavy liftera" naslijeđena iz vremena prije privatizacije, a koji se dovršavaju, najveći i najskuplji brod koji su novi vlasnici ugovorili jest luksuzni riječni kruzer za ruski "Volga dream cruises". Brod dug 105 metara vrijedan je oko 20 milijuna eura. Počela je izgradnja 60-metarske jahte za vlastitu "Brodosplit-plovidbu" koja će biti gotova do kraja godine. Brodari iz Krila Jesenica stalni su škverski klijenti pa su nedavno naručili još tri čelična trupa za turističke kruzere.

Financijsko restrukturiranje
Upravo počinje i rezanje limova za "Plovputov" radni brod vrijedan 54 milijuna kuna. Izvanbrodograđevni dio "Brodosplita" ugovorio je 25 tisuća tona raznih čeličnih konstrukcija. Najveći poslovi "izvanbrodograđevne" je pramčana sekcija za novi "Finincantierijev" kruzer te tri lučke dizalice koje se grade po licenciji njemačkog "Kranuniona", a za luku ukrajinskoga grada Yuzhnija.
Kad se svi škverski ugovori zbroje, poslovna je politika novih vlasnika "Brodosplita" isposlovati svaki posao koji je na tržištu u ovoj krizi moguće dobiti, a da pri tome nema gubitaka.
Kadrovsko restrukturiranje u splitskom brodogradilištu je završeno te slijedi financijsko restrukturiranje, kaže Darko Pappo, član Uprave.
- U tijeku je financijsko restrukturiranje na održavanju vrlo niske zaduženosti te iskorištavanje svih materijalno-financijskih kapaciteta radi smanjivanja troškova proizvodnje, nabave i cijene kapitala. Izgradnja i osnivanje vlastite flote, kao osnovni model stvaranja pretpostavke za dugoročnu održivost u vremenima krize, ide po planu, tako da se uređuje kupljeni brod za kružna putovanja "Monet". Gradi se jahta koja će biti isporučena krajem godine te su u projektiranju dva broda za prijevoz kontejnera i pet jedrenjaka čija će izgradnja početi dijelom ove godine, a dijelom sljedeće. U tom se smjeru nastavljaju daljnje aktivnosti i rade analize drugih tipova brodova i njihove isplativosti za jaku vlastitu flotu - kaže nam Pappo.
Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, prvu godinu privatnog škvera ocjenjuje pozitivnom.
- S obzirom na prijašnju praksu, danas se škver vodi bez iluzija i prema zakonima tržišta. Kad se uzme u obzir globalna gospodarska kriza, još gora domaća kriza uz lošu gospodarsku politiku, vrlo sam zadovoljan količinom poslova i brojem zaposlenih u "Brodosplitu". Ono čime nisam zadovoljan je loš socijalni dijalog između vlasnika i predstavnika radnika - kaže Matijašević.

Loš dijalog s radnicima
Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca, kaže da novim vlasnicima daje ocjenu dobar ili trojku.
- Ne mogu reći da se novi vlasnik ne trudi oko novih poslova, ali ne vidim ugovore za veće brodove. Nadam se da se ne boje graditi veće brodove. S druge strane, očekujem bolji dijalog vlasnika i sindikata. Predlažem da zaboravimo prošlogodišnje prosvjede koji nam nisu donijeli dobra i krenemo naprijed - pomirljiv je bio Dragičević.
Što se tiče sindikata u "Brodosplitu", nakon listopadskog prosvjeda dijela radnika, sindikalna scena u škveru pomalo je zamrla. Koliko je od 2355 radnika stvarno učlanjeno u neki od triju sindikata u "Brodosplitu" (Nezavisni i Radnički sindikat, te Sindikat metalaca) nije moguće doznati. Pretpostavka je da to samo sindikati znaju. No, poznato je da u Upravi raspolažu podatkom da je samo 108 zaposlenika dalo suglasnost da im se od plaće oduzima iznos za sindikalnu članarinu.
- Ne mogu to komentirati, ali koliko znam, nitko od zaposlenika nije se ispisao iz sindikata - ustvrdio je Dragičević.

Zaposleno 450 novih ljudi
U posljednjih 13 mjeseci u "Brodosplitu" je zaposleno 450 novih radnika koji prije nisu radili u škveru. Trajno su otvoreni natječaji za radna mjesta zavarivača, bravara, cjevara, bojadisara, pjeskara i slična zanimanja koja su tradicionalno deficitarna i spadaju u tzv. šporka zanimanja, čija se kvota prijašnjih godina popunjavala radnicima iz susjedne BiH. Jednako tako, otvoren je i niz inženjerskih radnih mjesta.

Kontejneraši su blef?
Što se tiče kontejneraša na LNG pogon za vlastitu "Brodosplitovu" flotu, pesimisti kažu da je to blef koji banke neće financirati. Međutim, oni drugi, optimističniji, ističu da glavni projektanti već mjesecima rade na nacrtima tih brodova. Upućeniji ukazuju i na dugoročne trendove međunarodnih pomorskih konvencija i propisa prema kojima će brodovi na LNG pogon biti oslobođeni plaćanja ekotaksi u europskim lukama, pa tim slijedom neće biti teško privoljeti banke da financiraju takve brodove.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr