• hr
  • en
  • de
  • it

Gledajte uživo uspravljanje Costa Concordije

Talijani konačno kreću u akciju uspravljanja nasukanog kruzera Costa Concordije u ponedjeljak. Bit će to najveća i najskuplja akcija takve vrste u povijesti. Uspravljanje Costa Concordije koja se nasukala na obali Toscane u siječnju 2012. godine stajat će oko 600 milijuna eura, a troškovi bi se mogli i povećati ako se pojave nenadani problemi.
Podsjetimo brod sa 4.200 putnika udario je u stijene kod otočića Giglio zbog pogreške kapetana. Život su tada izgubile 32 osobe. Više od godinu i pol dana od nesreće kruzer i dalje leži na boku u neposrednoj blizini obale. Ronioci su prenijeli 18.000 tona cementa u vrećama ispod broda kako bi spriječili da se raspadne, a akciju spašavanja priprema 500 inženjera. Spasilački timovi ići će kroz brod od kabine do kabine kako bi pokupili stvari koje pronađu i predali ih talijanskom državnom tužitelju. Najveći strah za ekologe predstavlja mogućnost da se brod prelomi pod djelovanjem velike sile koja je potrebna za podizanje olupine.

Kruzer Costu Concordiju trebali bi početi uspravljati u ponedjeljak u šest sati ujutro. No brod će kod otočića Giglio ostati vjerojatno do sljedećeg proljeća, piše Corriere della Sera. Prijenos uspravljanja Costa Concordije kada krene možete gledati ovdje i ovdje. Uspravljanje je previđeno između 10 i 12 sati u ponedjeljak.

Izvor: www.tportal.hr