• hr
  • en
  • de
  • it

Gaženica dobila potporu Josipovića

Naš je cilj dovršenje Gaženice po sadašnjem projektu. U tom slučaju se, imajući u vidu gospodarsku krizu, slažemo da dovršetak projekta bude prolongiran i da se u njemu ostvare maksimalne uštede.
Odustajanje od sadašnjeg projekta značilo bi veliki gubitak vremena i smanjenje vrijednosti projekta - kazao je zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić nakon susreta sa predsjednikom RH Ivom Josipovićem, koji je u petak primio zadarsku delegaciju na razgovor o projektu Luke Gaženica. Od Josipovića su dobivena obećanja kako će u okvirima svojih ovlasti podržati nastojanja da se projekt Gaženica ne obustavi.
- Predsjedniku smo objasnili da je iznimno važno da se projekt dovrši u cijelosti. Mislimo da se ne smije odustati od treće faze, bez nje su dosadašnja ulaganja neracionalna. Novi projekt nije rješenje. Projekt treba završiti prema predviđenom načinu financiranja, ne obustavljati ga. Tako koncipiran, međunarodni promet i luka kao veliki gospodarski projekt su još važniji kao poticaj za druge investicije. Bez realizacije treće faze ne mogu se ostvariti dobitci koje očekujemo - rekao je Zvonimir Vrančić, dodajući da postoji i odgovornost prema građanima.
- Naša je obveza realizirati putnički terminal, koji prema projektu sadrži državne službe, policiju, carinu, lučku kapetaniju i druge sadržaje - rekao je dr. Vrančić.
Predsjednik Ivo Josipović podržao je nastojanja zadarske delegacije da se projekt Luke Gaženica što prije dovrši i stavi u funkciju, o čemu je iz Ureda predsjednika poslano i priopćenje.
- Na sastanku je bilo je riječi o projektu Luke Gaženica kao ključnom projektu razvoja Grada i Županije. Radi se o projektu međunarodnog značaja u kojem sudjeluju strani partneri. Naglašena je potreba dovršenja projekta koji bi, uz pozitivne efekte na razvoj lokalnog gospodarstva, posebice turizma i transportnog sektora, otvorio mogućnost otvaranja više od 1000 novih radnih mjesta.
Predsjednik Republike izrazio je zadovoljstvo ambicioznim projektom, preporučio da se naprave moguće uštede koje uvažavaju sadašnje stanje javnih financija i gospodarstva, te da se dovrši projekt i što prije stavi u funkciju razvoja i zapošljavanja - ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH.
Uz zadarskoga gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića, na sastanku s predsjednikom bili su Ana Lovrin, Božidar Kalmeta, Branko Kutija i dr. Živko Kolega.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr