• hr
  • en
  • de
  • it

Gat Vrulje primat će i najveće kruzere

Gat Vrulje je završen, a do svečanog otvorenja, najvjerojatnije koncem ovog mjeseca, dijeli ga tek tehnički pregled dijela gata od strane Ministarstva graditeljstva. Za to vrijeme, prema riječima Joška Šupe, ravnatelja Državne Lučke uprave u Šibeniku, nema problema oko prihvata brodova i normalnog odvijanja prometa na osnovi privremene suglasnosti Lučke kapetanije.
Problema oko plovidbenog reda trajekata i brodova na kružnim putovanjima, kao, uostalom, i teretnog i wprometa u mirovanju nije bilo ni tijekom realizacije projekta "teškog" oko 10 milijuna eura.
Gradnja gata kreditiranog novcem Europske banke za obnovu i razvoj, uz jamstvo Vlade RH, od početka je uvažavala i respektirala normalno funkcioniranja života u tom iznimno frekventnom dijelu Šibenika. Da nije bilo poslovnih problema splitskog "Konstruktora", prvog izvođača radova koji je još 2011. godine otvorio gradilište, projekt bi odavno bio okončan.
Ipak, probijanje roka nije povisilo njegovu cijenu, a "Pomgrad Inženjering" koji je u ožujku prošle godine preuzeo i nastavio započeti posao "tvrtke sugrađanina" doista se, ističe Šupe, angažirao da gat i u funkcionalnom i u izvedbenom te u svakom drugom smislu bude reprezentativni primjer projekata koji zaslužuju atribut izvrsnosti.
Rekonstruirani gat Vrulje uređenu obalu produžio je, inače, za dodatnih 500 metara te stvorio preduvjete za odvijanje međunarodnog i domaćeg putničkog prijevoza izvan sadašnje lokacije na gatu Krka, te kruzera dužine do 260 metara.
- Dobili smo četiri veza, dva su za međunarodni promet, od kojih je jednom pripala obalna linija dužine 200 metara, a predviđen je za prihvat najvećih kruzera koji mogu ući kroz Kanal sv. Ante, drugi je nešto manji, dužine 152 metara. Ostala dva veza služe za domaći linijski promet kako bi se rasteretio mul Krka. Karakteristika gata Vrulje jest pristupačnost. Nalazi se nadohvat stare gradske jezgre s kojom smo povezani šetnicom, a naša je prednost i u tome što imamo riješen prostor za autobuse, ukrcaj je brz i jednostavan, a organizacija kratkih izleta gostiju nije nikakav problem jer prometnom komunikacijom kroz tunel posjetitelji vrlo brzo mogu stići do željene destinacije - ističe Šupe.
Sadašnje uređeno parkiralište, za tu će svrhu poslužiti tek do početka gradnje reprezentativne zgrade lučkog terminala. Duž parkirališnog prostora uređen je hortikulturalni dio, duž gata postavljena je i nova javna rasvjeta.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr