• hr
  • en
  • de
  • it

Gastro Mare radi ilegalno i zgrće pare

Restoran "Gastro Mare" u uvali Kobaš na Pelješcu omiljeno je odredište jahtaša i političara, ali i stalna postaja državnih inspektora, koji su samo ove turističke sezone Bjelančićev restoran posjetili desetak puta.
Prvo su ga zapečatili, pa su nakon toga provjeravali je li ugostitelj skinuo pečat Državnog inspektorata. Kažu nam da ove godine nije bilo zloupotreba, a vlasniku je oduzeta i imovinska dobit.
Zvuči nevjerojatno, ali Bjelančić bez ikakvih dozvola za rad već tri godine posluje u objektu koji je nelegalno izgradio na pomorskom dobru.
- Ne samo da je zaposjeo pomorsko dobro i bez ikakvih dozvola izgradio restoran i rivu, nego u tom objektu godinama posluje. Još 2007. inspekcija je izdala rješenje o rušenju objekta, što nikad nije provedeno. Bjelančić je u međuvremenu zarađivao popriličan novac na koji nije plaćao porez državi. Što misliti osim da ga netko štiti i stoji iza njega - kaže nam naš sugovornik Mario Bilić, ističući da je Bjelančića prijavio DORH-u jer je u Kobašu na zemljištu na kojemu je suvlasnik njegov otac izgradio cestu, gustijernu i bungalove bez suglasnosti njegove obitelji.
Zbog toga će podnijeti tužbu za ometanje posjeda.
Bilić dodaje da Bjelančić već pet godina odgađa uklanjanje dvaju montažnih objekata, zidova s nadstrešnicom, kuhinje, potpornih zidova i sanitarnih čvorova. U rješenju se navodi da je investitor popločao rivu dužine 30 metara i širine sedam metara kamenim pločama. Bjelančić je izjavio pred inspekcijom kako je imanje uredio za sebe i svoju obitelj pa nije znao da treba posebna odobrenja za gradnju.
Bjelančićev odvjetnik Maro Mihočević potvrdio je da je u tijeku uređivanje imovinskih odnosa i legalizacije objekta "Gastro Mare".
- Moj je klijent izvanknjižni vlasnik čestice zemlje na kojoj se nalazi restoran, no postupak uređenja imovinskopravnih odnosa još nije završen. Zbog toga nalog o rušenju nije proveden. Kako su se u međuvremenu izmijenili propisi, predan je i zahtjev za legalizacijom objekta koji je izgrađen. Sve je u proceduri - izjavio je Mihočević.
Na Bilićeve optužbe kako Bjelančić bez suglasnosti vlasnika koristi zemljište koje nije njegovo, Mihočević je kazao:
- U zemljišnoknjižnom izvatku Bilić nije vlasnik zemlje i to je neosporna činjenica. Isto je tako neosporno da je Bilić fizički napao Bjelančića, zbog čega se vodi postupak, a moj je klijent protiv Bilića podnio kaznenu prijavu zbog iznude.

Za devastaciju nema legalizacije
Ante Bjelančić nije jedini bez dozvola gradio na pomorskom dobru, no rijetki su oni koji izgrade nelegalni objekt na morskoj obali i još tu posluju bez ikakvih dozvola. Unatoč tome što je Bjelančićev odvjetnik izjavio da su podnijeli zahtjev za legalizaciju, njihov se stav kosi sa Zakonom o legalizaciji.
Prema njemu, ali i izjavama ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, bespravna gradnja u priobalnom dijelu moći će se djelomično legalizirati, no devastacija i uzurpiranje pomorskog dobra neće proći. Naši izvori u Uredu za izdavanje građevinskih dozvola tvrde kako se zakonski restoran "Gastro Mare" neće ni u kojem slučaju moći legalizirati jer je na pomorskom dobru.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr