• hr
  • en
  • de
  • it

Garden osigurao Tisnom invaziju 15 tisuća turista

Britanski gosti sjajni su potrošači, pa su tišnjanski ugostitelji dodatno pojačali svoje zalihe.
Tko bi mogao zamisliti da će jedan festival elektroničke glazbe doći u jedno malo dalmatinsko mjesto i da gotovo nitko neće grintati kako ne može živjeti od glasne muzike i razularenih turista?! Eto, upravo to se dogodilo u Tisnom, koje drugu godinu zaredom ugošćuje Garden festival, jedan od najvećih europskih festivala elektroničke glazbe. Tako je Nick Colgan, "otac Gardena", zaslužan za novorođenu ljubav između Tisnog i Britanaca, piše slobodnadalmacija
Zbog Gardena domaćini zadovoljno trljaju ruke jer im je turistička sezona znatno bolja nego prije. A presretni su i Britanci, jer u Tisnom uživaju u blagodatima o kakvima mogu samo sanjati u domovini. Suha statistika govori da će u pet tjedana, koliko traju tišnjanski festivali, to mjesto na otoku Murteru posjetiti oko 15.000 turista.
- Lani smo imali 12.000 gostiju i uvjeren sam da ćemo to ove godine premašiti. Trenutačno na Gardenu imamo oko 3000 turista. Gotovo 90 posto ih je iz Velike Britanije, a ostali su uglavnom iz Australije, Južne Afrike, odnosno zemalja Commonwealtha. Garden nam je omogućio silnu promociju u Britaniji. Jednako je važna i ona usmena, pa nam u mjesto u posezoni već stižu roditelji "gardenovaca" - otkriva Filip Henjak, direktor tišnjanskoga TZ-a.
Britanski gosti sjajni su potrošači, pa su tišnjanski ugostitelji dodatno pojačali svoje zalihe. Vjerujemo, najviše jaja, budući da Otočani ni nakon besanih noći ne propuštaju engleski doručak s nezaobilaznim "ham and eggsom".
- Ha, ha, u Tisnom je najbolja potrošnja jaja u posljednjih 20 godina, nikad više omleta nismo napravili! Ali, šalu na stranu, britanski su gosti vjerojatno najbolji potrošači od svih naših gostiju i, što je još važnije, vrlo su kulturni i uljudni. Kamo sreće da Garden potraje još 10 godina jer smo silno pojačali sezonu - rekao nam je Ivo Čorkalo iz tišnjanskog restorana "Toni".

A što Britanci najviše jedu i piju?
- Uglavnom traže naše dalmatinske specijalitete. I premda je u Britaniji pivo najpopularnije, kod nas ipak piju kvalitetna vina. Znaju oni što valja - veli Čorkalo. I vlasnici apartmana kuju Britance u zvijezde.
- Nema boljih gostiju, ne traže nikakve dodatne usluge i vrlo se lako s njima sporazumjeti. U apartmanima gotovo da ni ne spavaju, samo se istuširaju. Zaista, nikakvih problema nemamo s njima. S nekima koji su bili lani ostali smo u kontaktu, pa nam se vraćaju i ove godine. Da zaključim, bilo bi bolje da Garden traje što duže i da počne još u predsezoni - rekla nam je Sanja Tabori, mlada iznajmljivačica iz Tisnog, koja je bez pol muke napunila svih šest svojih apartmana.
Konačno riječ dajemo i Britancima, koji su glavni likovi naše priče. Iz lučkog Bristola u Tisno je "potegla" mlađahna Phoebe sa svoje dvije prijateljice.
- U Tisno smo došli zbog glazbe i festivala. Međutim, već nakon dan-dva shvatili smo da ovdje treba doći bez obzira na Garden. Očarane smo lokacijom. Mjesto je zaista fantastično, a posebno me se dojmio osjećaj kad smo plesale na brodu u zalazak sunca - otvorila nam se Phoebe. Očito, brzo su joj se svidjeli i Tišnjani.
- Iznenadila sam se kako su ovdje ljudi jako prijateljski raspoloženi... i sjajno govorite engleski jezik! - pohvalila je. A hrana? - pitamo je. - Samo tamanimo morske specijalitete. Uz njih lijepo idu vaša bijela vina, a imate i dobro pivo - ne prestaje Phoebe s komplimentima.
Na dvotjednom odmoru u Hrvatskoj je i 27-godišnja Londonka Emilia Valvano. Do nedjelje će biti u Tisnom, a potom putuje na Hvar. - Uživamo! Festival je odlično organiziran, muzika je vrlo dobra. Međutim, najviše nas je oduševilo vrijeme. Hej, koliko sunca imate! Pa ja ću u ova tjedna akumulirati sunca za cijelu godinu u Londonu. Krasno je plesati uz more... - veli Emilia.
Ona i njezino društvo imaju pomno isplanirane sve dane. Navečer zabava uz elektroničku glazbu, danju uživanje u moru, dobroj hrani, izletima... - Hrana u restoranima vrlo je jeftina za naše prilike, a oduševila me je salata od sabljarke u "Broščici". Za nas je vaše kristalno more pravo otkriće. Mi smo naučili na pješčane plaže, a ove vaše stjenovite su - excellent! - kliče Londonka.
I što reći za kraj nego vratiti se na poruku tišnjanskog ugostitelja Ive Čorkala: dabogda Garden trajao barem još 10 godina!

Izvor: www.ezadar.hr