• hr
  • en
  • de
  • it

Gana naručila 20 ribarskih brodova od šibenskog NCP-a

Sedmeroočlana delegacija Republike Gane boravila je u šestodnevnom posjetu Hrvatskoj. Inicijator posjeta delegacije i njihov domaćin u Hrvatskoj bio je Goran Prgin, predsjednik uprave NCP-Remontnog brodogradilišta Šibenik, koji je organizirao niz sastanaka s predstavnicima lokalne i državne uprave, te gospodarstvenicima.
Dolasku delegacije iz Gane prethodili su 10-mjesečni pregovori i dvokratni posjet rukovoditelja šibenskog brodogradilišta Gani. Delegaciju ganskog Ministarstva ribarstva i razvoja marikulture predvodio je Aquinas Quansah, zamjenik ministra, Matilda Ruch Efua Quist- zamjenica direktora Sektora za ribarstvo, te Maurice Tanco Abisa-Seidu - glavni direktor Ministarstva prehrane i poljoprivrede.
Nakon posjeta proizvodnim pogonima NCP-Remontnog brodogradilišta Šibenik, delegacija iz Gane s čelnim ljudima NCP-a sastala se sa Šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i novim gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem, a potom su obišli Zadar i Bjelovar gdje su razmotrili potencijalne prilike za daljnji razvoj suradnje. U Zagrebu su održali radne sastanke s Vesnom Trnokop Tanta, potpredsjednicom HGK, te s predstavnicima HBOR-a s kojima su razgovarali o mogućnostima kreditiranja kroz HBOR-ov program uz državne garancije Vlade Republike Gane.
Nakon što je šibenski NCP ugovorio izgradnju ribarske flote i transfer tehnologija za Ganu, delegaciju tamošnje Vlade i članove uprave NCP-a primio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Razgovaralo se o mogućnostima daljnje gospodarske suradnje između dvije zemlje.
Goran Prgin, osnivač i predsjednik uprave NCP-a iz Šibenika kazao je: „Naše brodogradilište izgradit će najmanje dvadeset 25-metarskih ribarskih brodova za Ganu. Ovaj posao vrijedan je 60 milijuna eura i angažirat će naše kapacitete u naredne četiri godine. Za naše brodogradilište ugovaranje ovog posla znači otvaranje novih proizvodnih radnih mjesta i već ove godine porast proizvodnje od 60 posto."
"Ugovaranje ovog posla dokaz je da hrvatska brodogradnja može biti konkurentna u svijetu. Ovo je novi koncept brodogradnje u Hrvatskoj gdje se na brodovima zarađuje i stvara dodana vrijednost. Gana je ogromno tržište od preko 24 milijuna stanovnika i Hrvatska može iskoristiti priliku kako bi se na njemu što bolje pozicionirala u idućih deset godina, u kojima Africi predviđaju veliki gospodarski uzlet", zaključio je ministar Maras.
Aquinas Quansah, zamjenik Ministra ribarstva i razvoja marikulture iskazao je svoje zadovoljstvo posjetom: „Vrlo smo iznenađeni kapacitetima šibenskog brodogradilišta. Gana je imala izvrsna poslovna iskustva s Hrvatskom još u doba bivše Jugoslavije. Mi želimo dalje razvijati širu poslovnu s NCP-om i Hrvatskom ne samo po principu uvoza brodova za ribarsku industriju, već suradnju korisnu za obje zemlje prvenstveno razmjenom iskustava i tehnologija."
Republika Gana je 1957. godine stekla nezavisnost od Velike Britanije, a službeni jezik zemlje je engleski. Prirodna bogatstva Gane su plodno tlo te nalazišta zlata, dijamanata, nafte, zemnog plina i boksita, a prošle je godine ostvarila gospodarski rast od 11 posto.

NCP-Remontno brodogradilište Šibenik
Služba za odnose s javnošću
Kontakt: Jana Gaćina jana.gacina@ncp.hr , 091/3120-152
Šibenik, 13. lipnja 2013. godine