• hr
  • en
  • de
  • it

Fremantle - temperatura zraka 35 stupnjeva

Hrvatski jedriličari počeli su pristizati u Fremantle pokraj Pertha, poprište Svjetskog prvenstva olimpijskih klasa, ujedno kvalifikacija za Olimpijske igre 2012. Atmosfera je sve užarenija, i to doslovno, zahvaljujući temperaturi zraka od 35 stupnjeva. Večeras smo gosti na lokalnom radiju u sklopu programa na hrvatskom jeziku. Veliko događanje očekuje nas 1. prosinca koje zajedno organiziraju HJS, hrvatski konzulat u Perthu i Benny's bar.

Izjava: Tonči Stipanović

Sparnih 35 stupnjeva temperature zraka pokrilo je danas Fremantle, luku velikog Pertha. Jedriličari koji su stigli na pripreme danas su tražili hlad. Fronta vručeg zraka koja je stigla iz pustinjskih dijelova Australije spržila je i vjetar, tako da je vjetar već drugi dan prilično slab. Slično vrijeme se očekuje i sutra, nakon čega bi se temperatura zraka ipak trebala spustiti ispod 30, zahvaljujući oceanskom jakom vjetru, čuvenom Fremantle Doctoru.

Sva četiri kontejnera s našim jedrilicama, gumenjacima i brojnom opremom, stigli su jučer u Fremantle. Sve je čitavo, oprema je uspješno prošla puno milja tijekom svog dvomjesečnog putovanja morem od Splita do Australije.
Prvi dan treninga danas je bio za naš trofejni dvojac Šimu Fantelu i Igora Marenića, za mladog daskaša Mihovila Fantelu, dok je aktualni europski prvak u Laseru Tonči Stipanović u Fremantlu već deset dana.
- Prvi tjedan kad smo tek došli stvarno smo imali odlične uvjete, odradili smo super treninge i na moru i na teretani, ovaj drugi tjedan je slabiji vjetar, nadam se da će se vrijeme što prije stabilizirati, da će se uvjeti vratiti i da ćemo iskoristiti ove dane prije prvenstva što bolje. Dosta je kormilara već ovdje, i dogovaramo se da ćemo idući tjedan organizirati pripremnu regaticu - kazao nam je Tonči Stipanović.
Večeras stiže Ivan Kljaković Gašpić, koji je preletio solidan dio zemaljske kugle da bi stigao na regatu. Naime, Ivan se upravo vraća s regate America's Cupa jedrene u američkom San Diegu, gdje je nastupio kao član posade Greencom.

Lokalna hrvatska zajednica u Perthu broji službeno oko 15 000 osoba, neslužbeno se procijenjuje da je oko 30 000 ljudi hrvatskog porijekla na ovom području. Hrvatska zajednica zaista se potrudila da nas ugosti na što bolji način. Dio jedriličara smješten je kod hrvatskih obitelji. Hrvatski gospodarstvenici sponzorirali su najam šatora u tzv. Worlds Village, gdje će se predstaviti desetak najvećih reprezentacija, među kojima ćemo biti i mi. U tom izložbenom prostoru na otvorenom bit će i pozornica na kojoj će se održati niz kulturnih i zabavnih događanja. Organizatori očekuju oko 500 000 posjetitelja. Uz druženja u Hrvatskom boće klubu Jedinstvo, Stirling Adriatic clubu i Hrvatskom centru North Fremantle središnje događanje bit će 01. prosinca u popularnom Benny's baru, čiji je suvlasnik Ivan Džebo. Te večeri hrvatski konzulat u Perthu, HJS i Benny's bar priređuju predstavljanje hrvatske reprezentacije za hrvatsku zajednicu, čelne ljude Fremantle, te ostale uzvanike među kojima su i predstavnici Svjetskog jedriličarskog saveza.

A današnji dan zaključit ćemo gostovanjem na lokalnom radiu, u sklopu emisije na hrvatskom jeziku koju uređuje Tugomir Matoković.ž

Izvor: www.hjs.hr