• hr
  • en
  • de
  • it

Fremantle - svjetsko prvenstvo sve bliže

Europsko srebro palo je već ove godine za Ivana Kljakovića Gašpića, na svim regatama na kojima je nastupio jedrio je u vrhu flote, a novost je i njegov angažman u posadi Green Com Racing za America's Cup. Nakon početnog velikog umora jer je letio iz SAD-a preko Europe za Australiju sad je već u punom treningu za SP.

Razgovor: Ivan Kljaković Gašpić

Ivan Kljaković Gašpić stigao je u Australiju nakon tri dana u zrakoplovu, letio je preko Europe iz američkog San Diega, gdje je kao član posade Green Com Racing nastupio na zadnjoj ovogodišnjoj regati iz serije ACT45 America's Cupa.

- 15ak dana intenzivnog rada i treninga, pa još 30ak sati leta, tako da nisam baš bio sav svoj i nisam mogao trenirati čim sam stigao u Australiju, ali evo sad sam već u pravom treningu na moru i u teretani. America's Cup je novo, veliko iskustvo u mom životu, naša ekipa je najmlađa, još se slažemo, slijedi nam intenzivan zimski period priprema u Valenciji, bit ćemo tamo tri mjeseca. Nakon toga se vraćam olimpijskoj kampanji i samo tome ću se posvetiti. Imam svoj plan i cilj, a nakon što odradim Olimpijske igre, nadam se zadovoljan s osmijehom na licu i medaljom oko vrata, ponovno će biti na redu America's Cup. - kaže Ivan.

Kljaković Gašpić već je pet godina među najboljim finašima svijeta. U prošlih pet godina osvojio je dva europska zlata, tri europska srebra, jednu svjetsku broncu, oko dvije godine bio je prvi na svjetskoj ljestvici klase Finn, trenutačno je četvrti. Olimpijska norma prvi je korak u njegovoj kampanji za London 2012., i ne bi trebala biti upitna.

- Ovdje mi je cilj olimpijska norma, želim staviti x u tu kučicu, zatvoriti to poglavlje i ići dalje prema Olimpijskim igrama, na to sam jedino koncentriran. Problemi s opremom ili ozljeda sve to mogu ugroziti. Nadam se da ću to odraditi rutinski kao i uvijek, ne bi trebalo biti problema, a sami rezultat.. Ne znam što reći, spremao sam se, ali prvenstveno kao za kvalifikacijsku regatu, tako da nisam možda 100 % svoje snage dao za ovo SP. Ovo je usputna stanica do Londona. Želim iduće godine u Weymouth doći spreman, biti fizički superioran, zadovoljno izaći prvi dan na regatno polje, da znam da sam napravio apsolutno sve. - razmišlja naš trofejni jedriličar.

U klasi Finn za SP prijavljeno je 77 kormilara, među kojima su i četiri osvajača olimpijskih medalja i četiri svjetska prvaka. Svakako ime broj jedan je Britanac Ben Ainslie, koji je praktički dosad bio nepobjediv, dovoljno je reći da ima pet naslova svjetskog prvaka. U vrhu klase još su dva Britanca, Edward Wright i Giles Scott, tu su Slovenci Gašper Vinčec i Vasilij Žbogar, Francuz Jonathan Lobert, Nizozemac PJ Postma, Španjolac Rafael Trujillo, Novozelanđanin Dan Slater, Amerikanac Zach Railey..
Natjecanje za klasu Finn počinje 5. prosinca, plov za odličja na rasporedu je 11. prosinca.


Izvor: www.hjs.hr