• hr
  • en
  • de
  • it

Flota mira Mirno more 2012

Vodice su ove godine domaćin najvećemu jedriličarskom projektu u Europi za socijalno ugroženu djecu i mladež - "Floti mira Mirno more 2012.". Projekt je osnovan 1994. godine s namjerom da se ratom pogođenoj djeci s područja bivše Jugoslavije pruži prilika da zaborave turobnu svakidašnjicu i prevladaju međusobne predrasude.
- Želimo djeci i mladima, bez obzira na njihovo podrijetlo ili vjersku pripadnost, ponuditi priliku da u jednom tjednu jedrenja mržnju i predrasude bace preko palube te da sklapaju prijateljstva preko etničkih i socijalnih granica - kazali su direktori "Flote mira" Michael Fuchs i Leopold Frey.
U međuvremenu, "Flota mira" odavno je prerasla granice bivše Jugoslavije. Također, u "Flotu" su, osim sudionika iz socijalno ugroženih obitelji, uključena i djeca i mladi s višestrukim mentalnim i fizičkim oštećenjima.
- Ove godine u "Floti mira" sudjeluje 106 brodova s 960 sudionika. Od toga je oko 700 djece. Po mojoj procjeni, oko 60 posto djece je iz Austrije. Osim njih, gostuju četiri posade iz Hrvatske, jedna iz Kosova, po dvije iz BiH i Srbije, čak 16 iz Slovenije, kao i mladi iz još devet zemalja - rekao je Goran Barić, iz organizacije "Mirnog mora".
Jedna od ambasadorica "Flote mira" je i austrijska plivačica, rođena Hrvatica, Mirna Jukić, osvajačica brončane medalje na OI u Pekingu.
- Već šest godina podržavam "Flotu mira", ali ovo je prvi put da sam cijeli tjedan s djecom i sudionicima. Moram vam kazati da mi to predstavlja silno zadovoljstvo. Već razmišljam o tome koje ću prijatelje animirati da se i oni uključe u ovu akciju. Riječ je o superprojektu. Kada vidite s kakvim problemima se susreću ova djeca, onda se neki vaši problemi za koje mislite da su golemi čine bezazlenima. Sav moj angažman u ovoj akciji isplati se kada dobijete osmijeh ili dječji zagrljaj. Želim istaknuti da mnogi od njih nikad nisu bili na moru. Čudili su se kad su prvi put skočili i osjetili da je more slano. Vjerujem da je mnogima ovaj tjedan jedan od najljepših u životu - istaknula je Mirna Jukić.

Zanimljivo će i danas biti u vodičkoj gradskoj luci. U 9 sati počinje zajedničko jedrenje u povorci svih brodova sudionika ovogodišnje "Flote mira". Također, bit će pušteni baloni s ispisanim željama svih sudionika.

Podrška Ban Ki-Moona
Jedna od onih koja će pamtiti tjedan na Jadranu je i devetogodišnja Bečanka Christiane.
- U "Floti mira" već su sudjelovali moji brat i sestra. Međutim, tada sam imala samo pet godina i nisam smjela sudjelovati. Kada sam navršila osam godina, sama sam se javila. Prvi put sam na moru i sve mi je super - rekla nam je mlada Austrijanka.
U "Floti mira" sudjeluju i prof. Harry Kopietz, predsjednik bečkog sabora, te Georg Diwald, zamjenik austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj. Osim toga, od 2010. godine "Flota mira" ima i službenu podršku od Ban Ki-moona, glavnog tajnika UN-a. 


 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr