• hr
  • en
  • de
  • it

Fiumare spaja Kvarner

Eko akcijom Eko RiMAr 2014 koja će se održati ovog petka 23. svibnja s početkom u 16 sati, a u sklopu koje će 30-tak ronilaca iz Hrvatske, Italije i Slovenije čistiti podmorje riječke luke od raznog smeća, Rijeka će uploviti u maritimnu priču koju će sačinjavati 3. Festival mora i pomorske tradicije Fiumare te 20. Forum mediteranske pomorske baštine čiji je ovogodišnji nosilac Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, najavili su jučer organizatori ovog događanja na Botelu Marina. Ove godine treći po redu Festival mora Fiumare koji traje do 4. lipnja započet će u nedjelju 25. svibnja 2. jezerskom regatom tradicijskih barki na jedra u Fužinama, a već u srijedu 28. svibnja na Korzu održat će se prezentacija tradicijskih barki koje će stručni žiri ocjenjivati. Istog dana otvorit će se izložba pod nazivom »U podmorju Kvarnera« u riječkoj ribarnici. No, to je samo dijelić bogatog programa u kojem sudjeluju mnogobrojne udruge, škole, institucije ovog područja, najavili su jučer koordinatori ovog događaja Robert Mohović i Nedo Pinezić. Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju pomorske prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama kao što su to Mrtvi kanal i riječka luka, prezentirajući povjesno pomorsko nasljeđe kroz regate starih barki na jedra i konvoje, stare ribarske vještine, običaje te autohtone proizvode kroz sajam koji se održava u četvrtak 29. svibnja u Verdijevoj ulici, pored riječkog kazališta.

- Rijeka se kroz ovakvu manifestaciju vraća defitnitvno moru, daje se počast svim pokoljenjima koja su gradila ovaj grad te dala svoj doprinos njegovom razvoju. Ovdje je uložen ogroman novac i veliki trud da bi Rijeka danas bila ovakva kakva jest; zahvaljujući svojem položaju i maritimnoj baštini.

Fiumare ne samo da stavlja Rijeku kao centar Kvarnera, već spaja sve njegove dijelove, rekao je tom prilikom Nedo Pinezić. Cijela priča oko Fiumare ove godine poprima i međunarodni predznak budući da je Rijeka odabrana kao grad gdje će se održati 20. Forum mediteranske pomorske baštine Udruženja pomorskih muzeja Mediterana (AMMM) pod nazivom »Kultura življenja i njezina muzealizacija: okoliš, migracije, prehrana i jezici«. Susret započinje 28. svibnja a traje do 31. svibnja, a sastoji se od niza stručnih predavanja. Za potrebe ove manifestacije dolaze gosti/predavači iz Italije, Slovenije, Španjolske, Francuske i Hrvatske. Kako je istaknuto, kultura življenja Mediterana bit će predstavljena kroz četiri aspekta a to su okoliš, migracije, prehrana i jezici. Sve teme bit će predstavljenje kroz muzejsku praksu i odnos muzeja prema muzejskom nasljeđu. Rad u muzeju i briga o nasljeđu ne podrazumjevaju isključivo bavljenje prošlošću. Promovirajući baštinu i izrađujući vlastiti identitet muzeji mogu ponuditi rješenja trenutačnih društvenih problema, naglašeno je.

Izvor: www.novilist.hr