• hr
  • en
  • de
  • it

Fiumanka 2013

Petnaestak dana dijeli nas od najvećeg jedriličarskog događaja ne samo na Kvarneru, nego neskromno možemo reći i u Europi jer naša je riječka Fiumanka svoja prava i virtualna jedra razapela daleko izvan naših granica!
Rijeka i njezina luka od 13. - 16 . lipnja 2013. biti će nezaobilazno mjesto okupljanja velikog broja domaćih i stranih jedriličara, Riječana i njihovih gostiju na 14. međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji Fiumanka.

VIRTUALNA FIUMANKA
Virtualna regata Fiumanka već naveliko jedri! Virtualni Riječki zaljev svakodnevno se puni jedrilicama iz čitavog svijeta pa je tijekom mjesec dana lista sa rezultatima dosegnula preko 2400 učesnika, a virtualnu rutu Fiumanke odjedrili se već preko 2600 puta! O popularnosti svjedoči i podatak da je suradnji s organizatorima pokrenuta još jedan njezina inačica u Nizozemskoj pod nazivom NetDronTen Fiumanka Cup! Internetska stranica www.virtual-fiumanka.com  pružiti će sve potrebne informacije virtualnim jedriličarima i onima koji to žele postati!
LIBURNIJSKA REGATA
Uvod u vikend jedrenja na Kvarneru započeti će na otoku na kojem su Liburni ostavili neizbrisiv trag - otoku Lošinju. Kao noćna navigacija iz Malog Lošinja prema Rijeci i krenuti će 4. Liburnijska regata. Dolazak odvažnih posada koje će s nekim modernijim „Liburnama" dojedriti do Rijeke, očekuje se tijekom noći pa do ranih jutarnjih sati.
ROTARI FIUMANKA
I humanitarna Rotary Fiumanka u organizaciji Rotary Cluba Rijeka, ove će godine također imati europski predznak. Dolazak na regatu najavili su brojni klubovi iz regije, a svojim će sudjelovanjem kao i do sada poduprijeti humanitarni projekt "S vjetrom kroz tišinu", Udruge gluhih i nagluhih osoba Primorsko-goranske županije. Rotary Fiumanka kao i medijska regata započinje u petak 14. lipnja, a u subotu 15. lipnja njezini su sudionici dio Velike Fiumanke.
EUROPSKA MEDIJSKA REGATA
Uz posjetitelje koji u sve većem broju dolaze na Fiumanku, novinari već tradicionalno odlože kamere i tipkovnice i zamijene ih jedrima i konopima jer ako niste znali Rijeka ima jedinstvenu regatu - medijsku! Stoga i ne čudi da će upravo pod okriljem Fiumanke 14. i 15. lipnja zajedriti prva europska medijska regata, internacionalnog naziva - 1st EUROPEAN MEDIA SAILING RACE (EMSR) Croatia 2013. EMSR je prilika da jedrima prenesemo poruku o Hrvatskoj stanovnicima Unije.
Uz nacionalne medijske kuće, tradicionalne sudionike regate - HRT, KANAL RI, NOVA, NOVI LIST, RADIO RIJEKA, RTL, SPTV, TOTALNI FM i VEČERNJI LIST-MAX, na regati će sudjelovati televizijske ekipe iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Slovačke, Turske, Mađarske, Vojvodine, Srbije, Bugarske, Rumunjske, 2 broda sa mješovitim posadama sudionika Skupštine javnih televizija i radija iz jugoistočne Europe i brod Eurovizije. Na početku još jedne turističke sezone svojim će reportažama omogućiti Hrvatskoj, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju na području gotovo čitave Europe.
SAJAM FIUMANKA EU EXPO
Osim regate za medije, u sastavu Fiumanke, u subotu 15. lipnja 2013. održat će se sajam Fiumanka EU Expo. Pored Delegacije Europske unije u RH kao suorganizatora i glavnog koordinatora sajma, šesnaest država članica predstavit će svoje posebnosti građanima Rijeke i Hrvatske s ciljem jačanja kulturnih i ekonomskih veza. Na sajmu će se kroz različite degustacije i prezentacije predstaviti Češka, Bugarska, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Švedska, a u sklopu Fiumanke održati će se i sajam hrvatskih proizvoda. Sajam će otvoriti šef Delegacije, veleposlanik Paul Vandoren, a svoj dolazak najavili su prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i Predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović koji su i pokrovitelji medijske regate.
RIJEČANI -DOĐITE NA RIVU!
Bogat sportski i zabavni program i Molo longo kao jedinstvena pozornica s koje puca pogleda na čitavo regatno polje od starta do cilja Fiumanke, najbolja su pozivnica za ovaj jedinstveni jedriličarski i medijski spektakl! Nadamo se da će se svi naši sugrađani tog vikenda spustiti na rivu i uživati u bogatom programu na moru i kopnu. Već tradicionalno i Tower centar Rijeka uoči Fiumanke mjesto je povoljne kupnje sportske odjeće i obuće za sve one koji se i ovako žele pripremiti za regatu.

PROGRAM FIUMANKA 2013
Fiumanka je besplatna regata za sve koji na njoj sudjeluju!
Svi programi Fiumanke otovoreni su i besplatni za sve posjetitelje!
ČETVRTAK 13.6.
12:00 - 20:00 SAJAM HRVATSKIH PROIZVODA - Riva Boduli
20:00 START LIBURNIJSKE REGATE (Mali Lošinj -Rijeka)
21:00 SAILING PARTY: BROD MARINA i FIUMANKA VILLAGE - Riva Boduli
PETAK 14. 6.
10:00 - 22:00 SAJAM HRVATSKIH PROIZVODA- Riva Boduli
11:00 -14:00 JEDRENJE; na regatnom polje ispred Riječkog lukobrana
11:00 START REGATE 1 st EUROPIAN MEDIA SAILING RACE
11:00 START REGATE ROTARY FIUMANKA
17:00 -20:00 ĐIR PO RIVI - NASTUP KLAPE- Riva Boduli
20:00 - 00:00 KONCERTI; BELFAST FOOD, MARIO RUCNER (Gat Karoline Riječke)
SUBOTA 15.6.
08:00 ŽUPANIJSKO RIBOLOVNO PRVENSTVO (ŠRD 3.MAJ)
10:30 - 16:00 SAJAM EU EURO EXPO - Riva Boduli
12:00 START 14. FIUMANKE - Rijeka- Kostrena- Omišalj- Rijeka
20:30 PROGLAŠNJE POBJEDNIKA FIUMANKE - Brod Marina
19:00 -01:00 KONCERTI; TBF, The Sillycons, The Rolling Stones Cover Band
(Gat Karoline Riječke)
NEDJELJA 16.6.
08:00 ŽUPANIJSKO RIBOLOVNO PRVENSTVO (ŠRD 3.MAJ)
10:00 - 18:00 SAJAM HRVATSKIH PROIZVODA - Riva Boduli

Fiumanka Sailing Centar
Mob: +385 99 24 10 990, 095/91 26 678
E-mail: sailing@fiumanka.eu , lili@fiumanka.eu  
Web: www.fiumanka.eu