• hr
  • en
  • de
  • it

Finci nude HRM-u svoj zapovjedni brod

Nekadašnji zapovjedni brod finske ratne mornarice i veliki minopolagač „Pohjanmaa" ponuđen je Hrvatskoj. Kako doznajemo, Finci su nedavno održali hrvatskoj strani prezentaciju o sposobnostima broda koji će tijekom iduće godine biti povučen iz operativne upotrebe.
S obzirom na hrvatske potrebe za većim brodovima, te osjetno kašnjenje u obnovi vojne flote, „Pohjanmaa" dužine čak 78 metara bila bi idealna za Jadran i misije na Mediteranu.
Kako se može čuti, Finci su voljni brod prodati vrlo povoljno za iznos između 5 i 8 milijuna eura. Kako HRM već ima finske brodove u floti, logistički prihvat „Pohjanmee" u slučaju kupnje ne bi trebao biti problem.
Modernizacija broda 1998. godine obuhvatila je i zamjenu glavnog oružja s modernijim protuzračnim topništvom, potpuno kompjutorizirani operativni sustav i navigaciju, nadzorni radar i radar upravljanja vatrom, ESM i C3 sustave.
Također, stručnjaci švedske firme „Saab Dynamics" uskoro će posjetiti podzemnu raketnu bazu HRM-a u Žrnovnici kod Splita kako bi procijenili može se li se i za koji iznos obaviti minimalni remont protubrodskih raketa RBS-15B kako bi se one dovele u ispravno stanje.
Minimalni remont, prema pojašnjenju sugovornika iz „Saaba", bili bi zahvati koji obuhvaćaju ispitivanje i zamjenu najosjetljivijih dijelova raketa kao i onih elemenata kojima je prošao rok trajanja kao što su razne gumene brtve, spremnik goriva te barut bojne glave.
Prema nekim procjenama iz prijašnjih godina, kada se također razmišljalo o remontu, za dovođenje u tehnički ispravno stanje trebalo bi izdvojiti minimalno 150 tisuća eura po raketi.
HRM posjeduje 50 komada RBS-15, a u slučaju pozitivne odluke remont bi obuhvatio 10 do 15 raketa koje bi se koristile za obuku posade i lansiranje u pomorskim vježbama.
„Pohjanmma" je realna potreba, a što se tiče remonta protubrodskih raketa, mnogi u vrhu MORH-a sumnjaju u svrhovitost dovođenja tih projektila u operativno stanje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr