• hr
  • en
  • de
  • it

Financije Jadrolinije povjerili strojaru

U nacionalnoj brodarskoj kompaniji Jadroliniji, nakon što je umjesto peteročlane izabrana nova tročlana uprava, prije mjesec dana na javnom natječaju izabrani su i novi izvršni direktori. Tako je izvršni direktor Jadrolinije za financije i računovodstvo postao diplomirani inženjer strojarstva Ivan Šmid iz Krapine

Na prvi pogled nije jasno što je čovjeka s takvom, tehničkom stručnom spremom, kvalificiralo za posao s financijama, piše Novi list. Jadrolinija je najveći linijski brodar u Hrvatskoj, vlasnik je nekoliko desetaka brodova, zapošljava između 1.500 i 2.000 radnika, a prihod je tek nešto manji od milijarde kuna. Kompanija je pred restrukturiranjem te se u narednim godinama mora pripremiti za liberalizaciju tržišta i dolazak jake konkurencije iz nekih europskih zemalja.

Realno je pitanje može li osoba koja je 1992. u Zagrebu završila Fakultet strojarstva i brodogradnje u tom četverogodišnjem razdoblju uspješno organizirati, kontrolirati i usmjeravati složen posao oko novčanih tijekova u skladu sa, na primjer, Zakonom o deviznom poslovanju i Zakonom o platnom prometu.

Ivan Šmid bio je s ministrom prometa Hajdašom Dončićem kaoautor u znanstvenim radovima o ruralnom turizmu i agroturizmu.

Izvor: www.tportal.hr