• hr
  • en
  • de
  • it

Feta Jadroplova: i Brodospas bi 70 posto

Krajem prošlog tjedna istekao je rok za iskazivanje neobvezujućeg interesa za kupnju nekoliko trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske, među kojima se nalazi i splitski "Jadroplov". Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) primio je nekoliko inozemnih i domaćih ponuda za dionice poznatog splitskog brodara.
Kako nam je rečeno u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), s obzirom na to da "Jadroplov" kotira na Zagrebačkoj burzi nisu nam mogli dati informaciju o kojim je zainteresiranim investitorima riječ.
Ipak, kako doznajemo u pomorskim krugovima, jedna od zainteresiranih tvrtki za preuzimanje državnog udjela u "Jadroplovu" je "Tankerska plovidba", koja je i prijašnjih godina iskazivala snažan interes za splitsku brodarsku kuću. Za splitske je prilike posebno zanimljivo to da je neobvezujuću ponudu uputio i "Brodospas", pomorska tvrtka koja ima flotu tegljača te svoje usluge pruža diljem Europe. No, do komentara u toj tvrtki o ovoj temi nije bilo moguće doći. Kako smo ranije najavili, ponudu je poslao i grčki brodovlasnik Nicos Tsakos i njegova "Tsakos grupa".  Za taj poslovni pothvat Grci su zadužili Ratka Božića, vlasnika tvrtke "Split Ship Management" i nekadašnjeg direktora u "Jadroplovu". U kuloarima se šuška da je ponudu poslala i "H. Vogemann grupa", brodarski investitor iz Hamburga, a navodno ima zainteresiranih investitora iz Izraela.
Vrijednost "Jadroplova" su - u prvom redu - domaći pomorci i flota od osam brodova, koji su, prema nekim procjenama, danas vrijedni oko 145 milijuna dolara. Uz to, splitski brodar najavio je i izgradnju nova četiri broda za sipke terete, a nisu zanemarive ni nekretnine koje su procijenjene na oko 10 milijuna dolara.
Čak 70 posto dionica "Jadroplova" u vlasništvu je Republike Hrvatske, dok je 30 posto u vlasništvu više dioničara, od banaka do pojedinaca, a pojedinačno ne prelazi jedan posto dionica po vlasniku.
Upućivanje pisma namjere preduvjet je za podnošenje obvezujuće ponude, čije će podnošenje ovisiti o uvjetima iz odluke o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda.

Gubitak od 43 milijuna kn
Poznata brodarska tvrtka "Jadroplov" je na dan 31. prosinca prošle godine imala gubitak od 43,5 milijuna kuna te ukupne obveze od 516,8 milijuna kuna. Temeljni kapital tvrtke je 589,2 milijuna kuna, a nominalna je vrijednost dionice 360 kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr