• hr
  • en
  • de
  • it

Ferragosto: Talijani stižu, kolone na granicama

Ovo je definitivno bila – talijanska subota. Najjači turistički vikend u godini očekivano je označio veliki dolazak turista iz Italije pa je tako na prometnicama u Primorsko-goranskoj županiji jučer bilo za vidjeti onu pravu gužvastu turističku sliku. Za koju su, koliko se »na oko« dalo vidjeti, doista zaslužni Talijani. Koji su, prema nekim najavama, ove godine opet prigrlili ferragosto.

Čekalo se u kolonama na granici, posebice na Starodu obzirom da preko ovog graničnog prijelaza u Primorsko-goransku županiju stiže većina gostiju iz Italije.  Prema riječima Jana Borkovića, pomoćnika načelnika Postaje granične policije Rupa, već do nekih 10 sati, u Hrvatsku je preko GP-a Rupa stiglo oko 20.000 putnika, a isto toliko i preko Staroda.

- Na Pasjaku, odnosno Starodu je tijekom cijele noći promet bio jak, dok je na Rupi jači pritisak počeo u jutarnjim satima. Ulazi se u tri i četiri kolone tijekom cijeloj jutra na oba granična prijelaza. Pojačan je i izlaz vozila, međutim, očekujemo da će se on intenzivirati nešto kasnije. Jak promet na izlazu iz Hrvatske očekuje se i tijekom nedjelje, kazao je Borković.

Inače, da je jučer bila prava turistička subota i pravo otvaranje ferragosta, pokazuje i činjenica da je tijekom jutra kolona vozila bila duga čak do 30 kilometara, da bi se oko 10 sati smanjila na 15-ak kilometara. Isto tako, zbog jakog prometa na Rupi, dio jutra se na ovom graničnom prijelazu radilo po principu "one stop" što znači da su, obzirom da je bio jak ulaz u Hrvatsku, slovenski policajci došli na hrvatsku stranu kako bi zajednički odradili kontrole i dodatno ubrzali protok vozila.

Izvor: www.novilist.hr