• hr
  • en
  • de
  • it

Fantela/Marenić u Riu

Marina de Gloria u Rio de Janeiru ugostit će od 2. do 9. rujna prvu od dvije predolimpijske regate, u sklopu priprema za 2016. Na pet regatnih polju okušat će se oko 320 jedriličara iz 34 zemlje, među njima i Šime Fantela i Igor Marenić.Nismo se ni okrenuli, kako se obično kaže, a dvije godine od Olimpijskih igara u Londonu su prošle. Već je vrijeme za testiranje novog regatnog polja. Uobičajeno u svijetu jedrenja održavaju se dvije testne predolimpijske regate, kako bi se domaćini što bolje pripremili za organizaciju ovog velikog izazova, a što je ujedno jedriličarima prigoda da se upoznaju s uvjetima mikrolokacije na kojoj će slijedeći put jedriti za olimpijska odličja.
Prva predolimpijska regata u akvatoriju Marine de Gloria u Rio de Janeiru održava se od 2. do 9. kolovoza. Na startnim listama je oko 320 jedriličara iz 34 zemlje. Svaka nacija ima pravo na dva predstavnika u svakoj disciplini, što su one financijski najjače reprezentacije iskoristile u punom obujmu. Na OI 2016. jedrenje će biti zastupljeno s 380 sportaša, obično iz 70ak zemalja.
Oko 1000 ljudi koji će raditi na OI 2016. na olimpijskoj regati već su u punom pogonu i ovo natjecanje bit će im prva velika proba. Testirat će se pet ragtnih polja, oprema, sustavi, ali u prvom redu koordinacija i ljudstvo. Jedriličarima također rezultat nije u prvom planu.
- Otvorila nam se mogućnost da možemo posuditi jedrilicu na licu mjesta, tako da zatvorimo budžet za ovogodišnji Rio. Ovo je vrlo daleka destinacija za nas, nešto malo iskustva imamo s Južnom Amerikom, ali u principu za većinu jedriličara jedna potpuno nova lokacija, tu smo da proučavamo i učimo kako se more i vjetar ovdje ponašaju - kazao je Igor Marenić.
Format natjecanja nije u potpunosti kao na OI, manje dana odmora, više kao klasična regata Svjetskog kupa, međutim za prvo upoznavanje s Rio de Janeirom sasvim dovoljno. Dosta je rasprave u zadnje vrijeme bilo u javnosti oko zagađenosti akvatorija na poprištu olimpijske regate 2016., tako da će prvi od dva testa sigurno dati neke odgovore i na tu temu.

Izvor: www.hjs.hr