• hr
  • en
  • de
  • it

Fantela i Marenić pobjednici Europskog kupa u Gardi

Šime Fantela i Igor Marenić su pobjednici među dvojcima, Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je drugo mjesto u teškom samcu, a Tina Mihelić je treća u samcu.

U vrlo uzbudljivom finalu za muški samac jedan bod je nedostajao Danielu Miheliću da pobijedi regatu, a ovako je zauzeo šesto mjesto. Tonči Stipanović je četvrti, a i on je imao dobre izglede za pobjedu.
Kako se i očekivalo, i kako su i svi jedriličari najavljivali, uzbudljiv je dan bio na regatnim poljima finalnih plovova za odličja regate Europskog kupa. Novi format natjecanja sigurno je donio veliku dozu neizvjesnosti, koliko je pošten još će se sigurno puno raspravljati, međutim da je uzbudljiv sigurno je! Dakle, podsjećamo, nakon četiri dana jedrenja, danas su najboljih šest u svakoj disciplini krenuli praktički od nule, bez prethodno osvojenih bodova. Kao da se cijeli tjedan izbrisao i nije održao.
U slučaju klase 470 Šime Fantela i Igor Marenić su dokazali svoje i u finalu. Pobijedili su i plov za odličja i time potvrdili svoju dominaciju cijelog ovog tjedna na Gardi.
- Prvi put novi format, još smo jedrili u bovicama omeđenom regatnom polju, ali bilo je uzbudljivo. Dobro smo se pripremili. Poveli smo od prve oznake i tako sve do cilja, tako da smo zadovoljni i rekli smo da je pravda pobijedila, jer ušli smo u plov za odličja s 20 bodova prednosti pred drugim, tako da pravedno bi bilo da pobijedimo i eto dogodilo se! - više je nego zadovoljan Šime Fantela.
Šime i Igor još će dva dana biti na Gardi na treningu, nakon čega idu izravno za nizozemski Medemblik, gdje za deset dana počinje sljedeća regata Europskog kupa.
Iz dana u dan Ivan Kljaković Gašpić napredovao je u poretku teškog samca Finna, odradio izvrsno finalni plov za odličja, u jednom trenutku imao je i ukupnu pobjedu u rukama, za nekoliko metara izmaknula mu je najviša stepenica pobjedničkog postolja. U finalu je bio drugi i ukupno je drugi.
- Bio je cijeli tjedan dosta zanimljiv, pun iznenađenja svakakve vrste, ali na kraju stvarno odlična regata. Zadovoljan sam kako sam jedrio pogotovo plov za odličja koji sam odjedrio vrlo mirno - komentirao je Ivan Kljaković Gašpić.
A još manja razlika nego u Finnu odlučila je u Laseru da Daniel Mihelić bude šesti, a ne pobjednik regate! Naime, Daniel Mihelić prvi je prošao ciljnom linijom finalnog plova za odličja, u tijesno s Novozelanđaninom Andyem Maloneyem, međutim suci su mu upisali drugo mjesto. Taj jedan bod značio je toliku razliku da je Daniel šesti, a ne prvi u konačnici!
- Uložio sam prosvjed, ali suci su ga odbili. Siguran sam da sam ušao prvi, ali što je tu je sad. Velika je razlika biti prvi ili šesti, ali zadovoljan sam da sam ponovno dobro jedrio i da sam kao i u Hyeresu na Svjetskom kupu prije deset dana pobijedio plov za odličja - tješio je sam sebe pomalo tužni Daniel Mihelić.

Tonči Stipanović je četvrti, s istim bodovima kao i svi kormilari plasirani od drugog do petog mjesta! I on je imao veliku šansu za pobijediti regatu.
- Sistem je takav da je napravio dramu, da je bilo teško naravno čuvati svih pet brodova. Olučio sam se čuvati Australce i nisam mogao utjecati na ostali redoslijed, i eto završilo je tako. Sistem je loš, zadovoljan sam jer sam jedrio cijeli tjedan stvarno dobro. Nadam se da su ovo samo testiranja novog formata natjecanja i da će do ovih glavnih regata odlučiti se za nešto normalnije od ovoga što sada nam daju da jedrimo. - smatra Tonči.
Tina Mihelić natjecanje je završila na trećem mjestu ženskog samca. U finalu je bila treća.
- Plov za odličja bio je danas zanimljiv, samo šest brodova, malo u polju, i svi smo se razdvojili i vozili po svome. Bilo mi je malo previše vjetra pa se nisam baš mogla boriti s Irkinjom Murphy i Finkinjom Tennkanen, ali dobro sam se držala, tako da sam zadovoljna - kaže Tina.
Velika većina cro sailing teama jedrit će za deset dana na slijedećoj regati Europskog kupa u Nizozemskoj.

Izvor: www.ezadar.hr