• hr
  • en
  • de
  • it

Fantela i Marenić brončani u Medembliku

Šime Fantela i Igor Marenić zauzeli su treće mjesto na regati Europskog kupa u nizozemskom Medembliku. Još jedno postolje za našu trofejnu posadu, drugu regatu zaredom.

Nakon četiri dana nadmetanja šest najboljih posada ušlo je u finale klase 470, kao drugi Šime Fantela i Igor Marenić. No, cijeli tjedan u vrhu nije bio jamstvo Fanteli i Mareniću da će ostati u vrhu, od prvog do šestog mjesta, sve im je moglo igrati. Novi sustav natjecanja, o kojem dosta govorimo odkad je sezona počela, donio je potpuno novu dimenziju regatama, a malo tko je zadovoljan što nakon cijelog tjedna dobrog jedrenja može ostati bez postolja. Šime i Igor treći su prošli ciljem i zauzeli treće mjesto ukupno, iza Australaca Belcher/Ryan i Novozelanđana Snow Hansen/Wilcox.
- Zadovoljni smo kako smo jedrili, no novi format natjecanja je takav da smo izgubili drugo mjesto i završili kao treći. Ostali smo na postolju i to nam je najvažnije - komentirao je Šime Fantela.
O novom formatu sigurno će biti još puno govora, postavlja se pitanje čemu jedriti cijeli tjedan ako se sve briše i u finale se ulazi bez prethodno osvojenih bodova. Mijenja se sama suština jedrenja kao sporta, i pobjednik ne mora nužno biti onaj tko je zaista bio najbolji tijekom cijelog tjedna. Regata je svakako na ovaj način neizvjesnija, jer se do zadnjeg trenutka ne zna pobjednik, ali pitanje je je li pravedno.
Svi oni koji se nisu plasirali u finale danas su također odjedrili jedan plov, tzv. last race. U samcu Daniel Mihelić pokazao je još jednom da mu zaista leže ti završni plovovi, još jednom je upisao pobjedu zadnjeg dana.
- Pokazujem u zadnje vrijeme da stvarno dobro jedrim ove zadnje plovove, šteta što nisam danas jedrio u finalu među najboljih šest. Bilo je super danas, start je bio dobar, brzina je bila dobra, sve je bilo odlično, kontrolirao sam grupu, regata je bila skroz jednostavna. Mogu reći da sam dosta zadovoljan, strahovao sam jedino da sam možda prestupio na startu, ali nisam. Sad slijedi tjedan dana odmora, nakon toga kreću treninzi i pripreme za europsko prvenstvo krajem kolovoza - ispričao je Daniel.
Mihelić je regatu završio na devetom mjestu, jednu stepenicu ispod Tončija Stipanovića koji je osmi.
- Donekle sam zadovoljan, malo je oprema odradila svoje, četiri regate s jednim jedrom nije lako. Australci i Novozelanđani svaku regatu stavljaju novo jedro tako da se teško s njima boriti na takav način. Vrh jarbola mi se nakon kvalifikacija također počeo kriviti pa nije bilo brzine, ali uz sve to jednostavno nije išlo. Nisam imao sreće, nije me baš ljubilo, tako da je osmo mjesto i nekako realno - smatra Tonči.
Filip Jurišić je 34., a Toma Višić 46. Nizozemac Rutger can Schaardenburg pobjednik je regate.
U konkurenciji ženskih samaca Tina Mihelić zauzela je sedmo mjesto.
- Ova regata mi je dobro došla nakon Hyeresa, zadovoljna sam brzinom koju sam imala po ovom vjetru, čini mi se da sam malo napredovala. Rezultatski možda nije najbolje, jučer je bio mako koban dan za mene, dva loša mjesta i diskvalifikacija na startu pa sam ispala iz finala, ali što je tu je mogu reći da sam zadovoljna i idemo dalje - kaže Tina.
Prvo mjesto zauzela je Irkinja Annalise Murphy. Među ženskim dvojcima sedmo mjesto je pripalo Eniji Ninčević i Romani Župan, pobjednice su Novozelanđanke Aleh/Powrie. Josip Olujić je natjecanje među teškom samcima klase Finn završio na 11. mjestu. Daskaš Mihovil Fantela je 29. U Finnu je prvo mjesto zauzeo Britanac Mark Andrews, a na dasci Poljak Pawel Tarnowski.
CRO sailing team vraća se kući, na nekoliko dana zasluženog odmora. Medemblik je za većinu zaključio prvi dio sezone, okrećemo se glavnoj sezoni. Dvojcima klase 470 slijedi Europsko prvenstvo u talijanskoj Formiji sredinom lipnja, potom su Mediteranske igre u Turskoj, 49eri će krajem lipnja u njemački Kiel na još jednu regatu Europskog kupa, pa potom na Europsko prvenstvo u Dansku..

Izvor: www.ezadar.hr