• hr
  • en
  • de
  • it

Europsko prvenstvo klase Finn

Manje od tri mjeseca prošlo je od uzbudljivih olimpijskih kvalifikacija u Australiji, a već kreće sezona europskih i svjetskih prvenstava olimpijskih klasa. Ivan Kljaković Gašpić sutra starta EP Finna u Italiji, dok će Luka Mratović za četiri dana zajedriti na SP RS:X u Španjolskoj.
Kao i uvijek olimpijska godina ima vrlo zahtijevan kalendar. Sva svjetska prvenstva moraju se održati do 1. lipnja kako bi se završile olimpijske kvalifikacije, a i većina europskih prvenstava pokušat će se „ugurati" u proljetne termine. Ova godina nije iznimka od tog pravila tako da ćemo već sada, dosta rano u sezoni, imati prigode vidjeti što su jedriličari radili tijekom zimskih priprema, odnosno na čemu još treba raditi do početka kolovoza i olimpijske regate.

Ivan Kljaković Gašpić, jedno od najvećih imena hrvatskog jedrenja, sutra će isploviti na regatno polje u talijanskom Scarlinu, zajedno s oko 70 kormilara klase Finn, koji će se nadmetati za europske medalje. Sa zadnjih pet europskih prvenstva Ivan se kući vratio s medaljom. Srebro 2007. i 2008. (upravo u Scarlinu), zlato 2009. i 2010., te srebro lani.
- Teško je sad govoriti o nekoj vrhunskoj formi na početku sezone. Olimpijske igre su mi imperativ i cilj ove godine, tome sam sve podredio, podizanju forme tek u ljeto, tako da će EP biti za mene malo mekša regata, i motivacijski i fizički - razmišlja Ivan Kljaković Gašpić.
Na sličan način razmišljaju i neki drugi sjajni kormilari u Finnu, pa će tako u Scarlinu nedostajati dio jake britanske flote. Neće nastupiti legenda klase olimpijac Ben Ainslie, ni aktualni svjetski i europski prvak Giles Scott. Inače, disciplinska komisija Svjetskog jedriličarskog saveza donijela je odluku da je Benu Ainsliu diskvalifikacija u zadnja dva plova SP-a 2011. bila dovoljno kazna za fizički nasrtaj na vozača gumenjaka s televizijskim snimateljima, s čime je zaključen ovaj čudan i neočekivan slučaj iz Australije.

A daskaši će pak u Cadizu od 22. do 28. ožujka jedriti za svjetske medalje, ali i za zadnja mjesta na Olimpijskim igrama 2012. U muškoj konkurenciji još će devet nacija steći pravo nastupa na OI, a u ženskoj sedam. 120 daskaša i 80 daskašica je prijavilo svoj nastup u Cadizu, među njima i olimpijac Luka Mratović. S obzirom da je pitanje olimpijske norme riješio u Australiji Luka će jedriti opušteno i posvetiti se testiranju forme i opreme.

Izvor: www.hjs.hr