• hr
  • en
  • de
  • it

Europska komisija prihvatila plan restrukturiranja 3. maja

Zaključili su da će bilo kakav poremećaj u tržišnom natjecanju, koji bi mogao nastati zbog povećanja ukupne svote namijenjene restrukturiranju, biti kompenziran dodatnim mjerama koje je predložila Hrvatska
Europska komisija je i službeno potvrdila da je prihvatila nadopunjeni plan restrukturiranja 3. maja. Prema priopćenju Komisije, zaključili su da će bilo kakav poremećaj u tržišnom natjecanju, koji bi mogao nastati zbog povećanja ukupne svote namijenjene restrukturiranju, biti kompenziran dodatnim mjerama koje je predložila Hrvatska. »To otvara put za privatizaciju brodogradilišta do 1. srpnja 2013. godine, datuma pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kao što je predviđeno ugovorom o pristupanju«, navodi Komisija u priopćenju.
Iz Bruxellesa pritom podsjećaju da pristupni ugovor predviđa da sva brodogradilišta u financijskim poteškoćama moraju biti privatizirana do dana ulaska Hrvatske u EU te da ih je Hrvatska u lipnju ove godine izvijestila o neznatnom povećanju troškova restrukturiranja 3. maja, a time i povećanju potpora za restrukturiranje.
No, zauzvrat Hrvatska je predložila »povlačenje mogućnosti za 3. maj da trguje proizvodnim kvotama s drugim brodogradilištima, što je mehanizam dozvoljen pristupnim ugovorom«, navode iz Komisije. Analizirajući kompenzacijske mjere, te udio »Uljanika« u troškovima restrukturiranja, zaključili su da je sve u skladu s europskim smjernicama o državnim potporama.
Komisija je potvrdila i da će proces i dalje biti pod nadzorom. »Hrvatska se obvezala imenovati nezavisnog povjerenika koji će pomagati u nadzoru ispunjavanja glavnih uvjeta i obveza za privatizaciju 3. maja«, istaknuli su u priopćenju.

Izvor: www.novilist.hr