• hr
  • en
  • de
  • it

Ekonomija dijeljenja

Kako putovati jeftino, a ipak imati svu komociju na putu - počevši od smještaja i transfera u samoj destinaciji? Svi naravno na putovanjima žele čim manje potrošiti, ali zato sebi osigurati čim ljepše i komotnije putovanje. Upravo stoga u zadnjih nekoliko godina cvjeta besplatna razmjena stanova, vikendica i kuća za odmor. Dakle, svoju kuću, stan ili vikendicu zamijenite na tjedan ili dva s kućom stanom ili vikendicom u destinaciji koju želite posjetiti. Jedan od najpopularnijih portala za zamjenu domova u posljednjih nekoliko godina pokazao se američki HomeExchange koji je u Hrvatskoj prisutan već pet godina.

- Imamo mali apartman blizu Pule i članovi smo HomeExchangea od 2015. Iza sebe imamo 15-ak zamjena, u Hrvatskoj i inozemstvu. Prošlog smo ljeta bili dva tjedna na zamjeni u Kanadi - tjedan dana u stanu od 100 kvadrata u staroj jezgri Toronta i tjedan dana u vili s bazenom u Ottawi. Oko smještaja se uopće nismo potrudili. U roku od tjedan dana nakon što smo se odlučili za destinaciju, dobili smo obje ponude. Vrlo lako smo dogovorili obje zamjene, podijelili su svoja iskustva razmjene stanova Vlatko i Dunja Kralj.

Kažu da su od domaćina iz Toronta dobili na korištenje i novi auto iako nisu mogli ponuditi svoj zauzvrat.
- Odlično smo se proveli. U Torontu smo roštiljali na krovu zgrade s pogledom na CN toranj, posjetili smo slapove Niagare, najveći zabavni park u Kanadi Wonderland, a budući da je stan bio u staroj jezgri, dosta smo toga mogli obići pješke. Gospođa Anna nas je dočekala, napunila nam frižider, dala nam karte za metro, pomogla oko kupnje karata za mjuzikl i danas se i dalje redovno s njom čujemo. Drugi tjedan smo bili u kući s bazenom, na samoj rijeci Gatineau u Ottawi. Zahvaljujući automobilu kojeg smo dobili, prešli smo tri tisuće kilometara u dva tjedna, posjetili jedan nacionalni park, Montreal, Quebec, plivali u parku prirode i doživjeli Kanadu na posve drukčiji način-kroz preporuke starosjedilaca. I na drugoj zamjeni je opet bilo odlično: pun frižider i bazen, čemu se najviše radovala naša djevojčica Mia, kaže ovaj bračni par.

Dodaju da nije bilo ovog portala, da se nikad ne bi odlučili na takvo putovanje, te da su si ga sada puno lakše mogli priuštiti.
- I sljedeće ćemo godine nastaviti putovati preko ove stranice. Navukli smo se na kvalitetan smještaj, prijateljske odnose i neturistički pristup organizaciji putovanja. Stranci su oduševljeni Hrvatskom i njenim brojnim prirodnim ljepotama, a mi se trudimo biti dobri glasnogovornici naše domovine. Ako mi možemo pronaći smještaj, a nudimo samo 30 kvadrata zauzvrat. Nas uvijek sa smiješkom pitaju koje je naše sljedeće putovanje, dijeli svoje iskustvo ovaj bračni par.

Inače, HomeExchange.com najveći je svjetski portal za zamjenu nekretnina na svijetu. Na ovom portalu može se besplatno mijenjati kuća, stan, vikendica ili apartman te se besplatno smjestiti u nekoj od 65.000 nekretnina u svijetu. Dosad je ostvareno preko milijun zamjena.
- Koncept zamjene postaje sve popularniji u svijetu u sklopu ekonomije dijeljenja. Prvo se trend pojavio u Americi još 90-ih, zatim u Europi, a sada je sve više i više članova u Kini, Japanu, Tajlandu, Brazilu, Čileu i Južnoafričkoj Republici. Najbrži rast događa se u Australiji i Novom Zelandu. Povjerenje članova osnova je koncepta zamjene pa ne čudi da je upravo HomeExchange.com nedavno proglašen najboljom stranicom za rezervaciju smještaja na svijetu od strane uglednog američkog časopisa USA TODAY, kaže nam Rujana Lukač, PR portala HomeExchange za Hrvatsku koji omogućuje razmjene već nekoliko godina.
Lukač ističe da se u zamjenu mogu ponuditi svi oni objekti u kojima se može prespavati - od kamp kućice, jedrilice do stana u kojem se živi.

- Sve dolazi u obzir i nema nikakve kategorizacije nekretnine ili dodatnih uvjeta koje treba zadovoljiti. To može biti mali skroman stan u predgrađu, vaša obiteljska vikendica na moru, kućica u planini, apartman na otoku ili pak luksuzan penthouse, tvrdi Lukač.

Dodaje i da je sve u skladu sa zakonom.
- S obzirom da nema financijskih transakcija među članovima koji se mijenjaju, ne postoji porez na zamjenu. Dok ste u nečijoj kući vi nećete platiti za smještaj, već ste vi pozvani da u njemu boravite besplatno, bez ikakve naknade. Ukoliko iznajmljujete svoju nekretninu za vrijeme ljetnih mjeseci, možete dogovarati zamjenu u predsezoni ili posezoni, u kasno proljeće ili ranu jesen i na taj način profitirati od svoje nekretnine. U prosjeku su vikendice u Hrvatskoj prazne većinu godine osim ljetnih mjeseci, a dogovaranjem zamjene netko se i brine za vašu kuću, zalijeva vaše cvijeće, brine o vrtu pa je vaša kuća "živa" i ostatak godine, ističe Lukač.

Također, zamjena putem ovog portala garantira sigurnost putovanja. Profili članova na portalu provjeravaju se shodno uplatama članstva i kartičnim plaćanjem, a komunikacija se odvija preko sigurnosnog servera homeexchange.com.
- Prije same zamjene upoznat ćete se s ljudima s kojima se mijenjate, prvo putem maila, a kasnije i preko društvenih mreža, Skype poziva i vrlo brzo ćete prijeći na "ti". Imat ćete osjećaj kao da se znate godinama i sigurno ćete se sresti možda čak i odete na neku zamjenu zajedno, zaključuje Lukač.

Portal HomeExchange.com osnovan je 1992. u Kaliforniji. Biznis je pokrenuo Amerikanac Ed Kushins. Preuzeo je ideju klasičnog Time Sharinga i doradio ju kao opciju kratkoročnih zamjena. Čitatelji uglednog časopis USA TODAY odabrali su u studenom 2015. HomeExchange kao "najbolji portal za rezervaciju smještaja u svijetu". Prošle godine, kažu u HomeExchangeu, 65.000 članova ostvarilo je preko 150.000 zamjena te su razmijenili više od 2,5 milijuna upita za razmjenu.
- Za najpopularniju ponudu na našem portalu poslano je gotovo 3.000 upita - gotovo deset svakoga dana. Zajedno smo uštedjeli približno 450 milijuna dolara i putovali dalje, ostajali dulje i činili više. Zahvaljujući više od milijun razmjena od pokretanja portala uštedjeli smo približno tri milijarde dolara, kaže predsjednik HomeExchangea Jim Pickell. Svojedobno je izjavio da za Hrvatsku, gdje je trenutno registrirano 500 članova HomeExchangea imaju tisuće zahtjeva od članova diljem svijeta koji žele razmjenu i imaju želju posjetiti Hrvatsku.

Izvor: www.glasistre.hr