• hr
  • en
  • de
  • it

Eko taksa neprihvatljiva, Costa bježi u Gruž

Od 7. srpnja pa do završetka ovogodišnje plovidbene sezone 27. listopada, kruzer Costa Magica će nedjeljom, umjesto dosad uobičajenog sidrenja pred Lokrumom, koristiti usluge luke u Gružu. Odluka je to brodarske kompanije Costa Crociere (CC)kojom je otkazano najavljenih 14 ovogodišniih sidrenja pred Lokrumom. U Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik (ŽLUD) koja upravlja gradskim portom iznenađeni su odlukom budući da s CC-om imaju dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju. Prve projekcije kažu kako će zbog „prebacivanja" Magice u Gruž Županijska lučka uprava ostati bez tog planiranog dijela ovogodišnjih prihoda od oko 150.000 eura.

COSTA MAGICA IDE U GRUŽ: Ne mogu komentirati odluku Uprave CC-a, ali je točno da će Costa Magica već od ove nedjelje do kraja listopada biti u Gružu umjesto pred Lokrumom. Još čekamo detaljnije obrazloženje odluke, rekao nam je kap. Frano Pitarević, predstavnik Jadroagenta, pomorske agencije koja servisira CC-ove brodove na kružnim putovanjima čije je odredište Dubrovnik.
Iako će mnogima biti svejedno gdje će ovaj ili onaj kruzer biti usidren ili privezan CC-ova odluka umnogome smanjuje ovogodišnje planirane prihode ŽLUD-a koji se dobrim dijelom troše na uređenje luka na području Grada Dubrovnika. Tih je luka 16 na gradskom području, pa će za njihovo uređenje, od Portoča na Lokrumu do Jakljana nedaleko Šipana, biti manje novaca u investicijskim planovima, ističu u Županijskoj lučkoj upravi.

DESET KUNA PO PUTNIKU: No, u pozadini odluke Uprave CC-a je upućivanje poruke gradskoj vlasti koja je početkom studenoga 2012. godine ovdašnje predstavnike brodarskih kompanija obavijestila kako ima namjeru uvesti tzv. ekološku taksu za sidrenje pred Lokrumom. Plaćanje te dodatne naknade trebalo bi početi 1. siječnja 2014. godine, a "taksa koju uvodimo bi iznosila 10 kuna (1,5 eura) po putniku, bez obzira hoće li putnik napustiti brod", navodi se, među ostalim, u dopisu gradonačelnika Andra Vlahušića brodarskim kompanijama.

Šest mjeseci prije uvođenja te takse prva je reagirala tvrtka CC „prebacujući" svoju Magicu u Gruž, čime je gradskoj vlasti poručeno kako dodatni namet od 1,5 eura po putniku nije prihvatljiv. Tim više što su iznosi niza dažbina koje plaćaju kruzeri u Dubrovniku među najvišima na Sredozemlju, napominje se u krugovima agenata i stručnjaka povezanih s kružnim putovanjima.
Postavljaju i pitanje temeljem kojih hrvatskih zakona se namjerava uvesti tzv. ekološka taksa koju bi „plaćali svi brodovi bez obzira na veličinu i broj putnika" koji se sidre pred Lokrumom. Najavljuju i zahtjev za intervencijom Ministarstva pomorstva o legalnosti planiranog uvođenja novog dodatnog nameta za kruzerske kompanije.

HOĆE LI I BRODARI NA SUD: Dok brodari i njihovi predstavnici ne dobiju odgovore na ta i slična pitanja, pri čemu se valja nadati kako namjeravano uvođenje ekološke takse neće završiti na sudu kako se dogodilo s naknadama za autobuse(re) za ulazak u grad i dolazak na Pile, zanimljivo je citirati i dio spomenutog Vlahušićeva pisma u što će se trošiti planirana sredstva.

Ova taksa će izravno biti uplaćena na račun Grada Dubrovnika, a novac će se namjenski trošiti za poboljšanje prihvata gostiju s brodova koji sidre ispred stare gradske jezgre. Za vašu informaciju, u planu je izgradnja novog pristana ispod Komarde te spojni most od Komarde do Starog Porta upravo za bolji prihvat gostiju sa sidrišta. To je samo jedan od projekata koje namjeravamo realizirati u vrlo bliskoj budućnosti, obrazložio je Vlahušić brodarima svoje viđenje naplate i utroška sredstava ubranih od ekološke takse.

KOMARDA i SPOJNI MOST S PORTOM: Uz spomenute valja zamijetiti još barem dva problema s planiranom dodatnom naknadom za brodare i putnike na kružnim putovanjima. Prvo, kako će se ta taksa izravno uplaćivati na račun Grada Dubrovnika ako Starim Portom upravlja Županijska lučka uprava? I drugo, temeljem kojih planova se 2. studenog 2012. godine, kada je upućeno pismo brodarima, već pouzdano zna(lo) da će se graditi novi pristan ispod Komarde i spojni most od Komarde do Starog Porta, ako konzervatori ni tada, a ni do danas, nisu izdali potrebne suglasnosti za tako velike zahvate u zaštićenoj zoni stare gradske jezgre Dubrovnik?

Izvor: www.dubrovniknet.hr