• hr
  • en
  • de
  • it

Dva "teškaša" kasne, škveru prijete penali

Isporuka dvaju sofisticiranih brodova za posebno teške terete, tzv. heavy liftera, koje u "Brodosplitu" grade za nizozemski "Jumbo shipping", kasni već nekoliko mjeseci.
Bilo je ugovoreno da isporuka prvog "heavy liftera" bude do kraja lipnja ove godine, a drugoga do kraja godine. No, rokovi su pomaknuti za minimalno šest mjeseci za oba broda.

‘Brodosplit' se nada razumijevanju
S druge strane, u škveru se nadaju kako na koncu ipak neće platiti kaznene penale zbog kašnjenja u isporuci. Sukladno dosadašnjoj poslovnoj praksi ugovaranja brodova u "Brodosplitu", iznos penala za jedan dan kašnjenja do sada je bio minimalno 10 tisuća eura. Kako je ugovor s "Jumbom" poslovna tajna, govoriti o konačnom iznosu mogućih kaznenih penala bila bi teška spekulacija.
No, nema sumnje, iznosi su višemilijunski. U tijeku su pregovori između "Brodosplita" i "Jumba" o svim okolnostima izgradnje brodova. U škverskoj upravi se nadaju kako će kašnjenje u isporukama brodova biti registrirano u opsegu koji neće rezultirati plaćanjem penala naručitelju.
Nakon što su, kako poručuju iz uprave, "ubrzali dinamiku radova za 30 posto", vodstvo brodogradilišta uvjereno je kako će prvi brod teškaš, novogradnja 473, biti porinut krajem ljeta te isporučen početkom 2014. godine. Isporuka drugog broda, novogradnje 474, trebala bi uslijediti najkasnije šest mjeseci od predaje prvog broda, dakle do sredine 2014. Izgradnja drugog broda za nizozemskog brodara, kako doznajemo, ide brže i s puno manje poteškoća nakon što je primijenjeno iskustvo rada na prvom brodu.
- Dajemo maksimum od sebe, kaže nam Tomislav Debeljak, predsjednik "Brodosplitove" uprave.
- Svi radnici daju svoj maksimum kako bi se izgradnja "heavy liftera" provodila kvalitetno i u duhu najbolje škverske tradicije. Nadam se kako ćemo u pregovorima s "Jumbom" još jednom dogovoriti za obje strane dobre poslovne odluke, koje će ići na obostranu korist.
Podsjetio bi ovom prigodom kako je za iduću godinu ugovoren obujam poslova na temelju kojih bi bila u punom radnom pogonu većina od dvije tisuće radnika i da u tom smislu nema straha za budućnost "Brodosplita", kaže Debeljak, čelnik splitskog škvera.

Zahtjevna gradnja
Nakon početnih poteškoća vezanih uz izradu dokumentacije, te plaćanje i isporuku materijala, sektor proizvodnje je organizirao rad kako bi se pravodobno obavili radovi u proizvodnji. Do kašnjenja porinuća i isporuke dolazi iz niza razloga. No nezaobilazni faktor je i složenost samih brodova.
Ovi 150 metara dugi brodovi, osim što će biti najveći na svijetu u svojoj klasi, imaju i poprilično tehničkih posebnosti s kojima se škverani prvi put susreću. Primjerice, dno skladišta sastoji se od nekoliko desetaka poklopaca kojima se može manevrirati na način da se skladište može pregrađivati i mijenjati mu volumen ovisno o dimenzijama i obliku ukrcanog tereta.
Poklopci se po visini i dužini skladišta mogu postavljati na bilo kojoj poziciji ili, drugim riječima, kao kod slaganja lego kockica, posada može skrojiti skladište. Pri tome svaka skladišna cjelina mora biti geometrijski idealno pravilna. Upravo zbog tih osobina, "Brodosplit" prvi put mora izgraditi brod čije su tolerancije u području skladišnog prostora unutar samo jednog milimetra.

Sustav balastiranja je ‘Jumbova' poslovna tajna
Posebnost škverskih "heavy liftera" je njihov sustav balastiranja prigodom ukrcaja tereta. Riječ je o sustavu koji je razvio "Jumbo shipping" i njegove tehničke karakteristike smatraju se poslovnom tajnom kompanije. Možemo samo nagađati da je to sustav punjenja i pražnjenja balastnih tankova sličnom onome na podmornicama. Uz porođajne muke, škverski "heavy lifteri" ipak će ubrzo skliznuti s navoza i zaploviti morem.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr