• hr
  • en
  • de
  • it

Dužni Ryanairu

Prema najnovijim informacijama iz županijske Turističke zajednice, u Županiji je zbog projekta Ryanair održan sastanak kojemu su nazočili direktorica TZ Mihaela Kadija, predstavnici Zadarske županije, Grada Zadra, Zračne luke, HGK Županijske komore Zadar i Obrtničke komore. Povod je iznimno teška situacija s plaćanjem dugova Ryanairu u kojoj se našla ZL Zadar zbog neplaćanja određenih turističkih zajednica koje su se na to obvezale.
O ovom su problemu na nedavnom sastanku razgovarale i direktorica Zračne luke Irena Ćosić te TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.
Luka Ryanairu za promidžbu svakog mjeseca plaća 189.000 eura, počevši od 1. travnja do 1. studenog, no problem je u tome što plaćaju i za one koji to izbjegavaju, a to su uglavnom općine koje se pravdaju lošom financijskom situacijom.
Na sastanku se tako govorilo i o dugovanjima općina čije turističke zajednice već dugo vremena ne plaćaju za projekt udruženog oglašavanja Ryanairu. Direktorica Ćosić upozorila je da će 2015. godina biti još gora ne poduzme li se nešto. Ne postoji, naime, mogućnost da Zračna luka i iduće godine može na ovaj način financirati Ryanair, odnosno plaćati nečije dugove.
Ovaj je problem direktoricu Kadiju dočekao na novoj dužnosti, a nakon sastanka pitali smo je što misli da se po ovom pitanju može napraviti i očekuje li pomoć Grada i Županije?
- Ukupno gledajući radi se o projektu koji je odgovornost svih dionika, te njegova uspješnost i izvedivost ovise upravo o uključivanju, odnosno izvršenju obveza svih dionika na destinaciji. Turistički ured Turističke zajednice Zadarske županije ulaže značajne napore kako bi se projekt Ryanair za 2014. godinu uspješno priveo kraju. Od dosad uplaćenog iznosa dionika prema potpisanim ugovorima, izvršili smo svoju obavezu prema Ministarstvu financija u vidu plaćenog poreza, te svoju obavezu prema Hrvatskoj turističkoj zajednici u vidu dokazivanja udruženog oglašavanja - kaže nam Kadija, napominjući da je TZ Županije Turističkom uredu također isplatila i svoj dio financijske obveze.
Redovito kontaktiraju dužnike podsjećajući ih na njihove obveze, tako da bi i ta "mjera" uskoro trebala dati rezultat, jer drugačije ne ide. Pravnog instrumenta za prisilnu naplatu ovih potraživanja nema, pa ostaje samo komuniciranje s dužnicima.


Izvor: www.zadarskilist.hr