• hr
  • en
  • de
  • it

Dušan Puh otvorio šampanjac i na Viškoj regati

Opet je Dušan Puh pobjednički šampanjac otvorio i to na ovogodišnjem 69. izdanju Viške regate krstaša. Član slovenskog kluba Pirat iz Portoroža za kormilom jurilice Veliki Viharnik, najbrže je projedrio drugu etapu regate od Visa do Splita u dužini 28 nautičkih milja za dva sata, 24 minuta i 34 sekunde. Ovo vrijeme je i rekordno budući je brod Assilina tada imena Casali 2010. godine tu drugu etapu jedrio u vremenu od 2 sata 31 minutu i 44 sekunde, što je sada Dušan Puh "skinuo" za pet minuta.
Ova druga etapa se jedrila po jugu jačine od 15 do 18 čvorova pa je ova jurnjava po valovima flote od 157 jedrilica iz osam zemalja, brzo okončana. Kuriozitet je naime kako je prvih jedanaest brodova do podne prošlo ciljnu liniju nakon niti tri sata jedrenja.
Odmah iza Velikog Viharnika sa zaostatkom od 12 minuta i 57 sekundi cilj se svirao brodu Assilina kormilara Samo Žvana iz drugog slovenskog kluba JK Mariborčanka, koji su slavili u onoj prvoj voženoj etapi do Visa, u petak. No kako su tada imali prednost ispred Velikog Viharnika od 6 minuta i 29 sekundi, na kraju je pobjednik 69. Viške regate - Dušah Puh i njegovi jedriličari, dvije djevojke i momci, ukupno 18 koliko ih je bilo na palubi crno-crvene jedrilice slaveći sa 6,18 minuta manje jedrenog vremena!
- Uživamo doći u Split, već 40 godina sudjelujemo kod vas na regatama, a ova pobjeda je slatka jer smo izabrali bolju rutu od naših konkurenata. I vremenski uvjeti su nam odgovarali - priča Puh dok mu članovi posade pjevaju pjesmicu samo za ovog legendarnog skipera skladanu, a on ih slavljeničkim šampanjcem zalijeva. Te svi zajedno poziraju sa pobjedničkom pokalom kojeg im je uručio "Labudov" trio, kluba organizatora ove fešte podno jedara: Mario Stipinović tajnik kluba, te Vesna Burić i Rudolfa Širola-Kliškić.
Što se tiče ostalih brodova u tom jedrenom vremenu, samo su se strane zastave nizale do pete pozicije, budući su nakon slovenskog dvojca Velikog Viharnika i Assiline, kao treći ušli momci u kokpitu broda Austria One skipera Kurta Zatloukala iz Austrije, pa još jedna slovenska jedrilica Megaenergije drugog brata Žvana - Uroša. Tek se na petom mjestu hrvatska trobojnica zavijorila i to na jarbolu Marine Kaštela skipera Joška Berketa, klub Marina Kaštela. Iza nje slijedio je brod Dubrovnik kormilara iz Orsana Tonča Kordića, te Ola skipera Tonija Bulaje iz kluba Marina Kaštela. Zatim je, na osmoj poziciji brod iz Slovačke, Paula skipera Rucharda Schultza, ispred devetog broda Bare V Mirka Fatovića, te desetog Black Mysteryja iz Crne Gore skipera Saše Kekovića.

Izvor: www.slobodnadlmacija.hr