• hr
  • en
  • de
  • it

Dupini u akciji

udruga VAL koja od sredine 90-ih okuplja stručnjake za podmorsku biologiju, veterinare i biologe Veterinarskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te se primarno bavi istraživanjem morskih sisavaca izvela je prošle godine ekspediciju i snimila prekrasne snimke zaigranih dupina u Jadranu.
Podvodne snimke prikazuju više dupina koji brzo plivaju i skaču, a kamera ih prati. Izgledaju kao da plešu neki razigrani ples koji, zahvaljujući hrvatskim stručnjacima koji ih godinama prate, i mi imamo priliku vidjeti.


Udruga Val u sklopu istraživanja prati prisutnost pojedinih vrsta morskih sisavaca u Jadranskom moru, njihova zemljopisne i vremenske rasprostranjenosti, zdravstveno stanje i uzroci smrti, spolna i dobna strukture, morfološke i genetske osobitosti, te prehrana. Uz znanstvena istraživanja provodi se i edukacija o morskim sisavcima i to studenata, turista , te otočnog i obalnog stanovništva. Ostvareni rezultati i spoznaje stavljaju se na raspolaganje javnosti na stručnim i znanstvenim skupovima i u objavljenim publikacijama.

Izvor: www.index.hr