• hr
  • en
  • de
  • it

Dugi otok i Preko traže više brodskih veza

Olujno jugo koje je u četvrtak haralo po Dalmaciji i na zadarskom je području prouzročilo teškoće u odvijanju prometa između kopna i otoka. Istina, ne toliko kao južnije, jer su svi trajekti ipak održali svoje linije. Promjena je bilo jedino na brzobrodskoj liniji od Zadra preko Rivnja i Sestrunja za Božavu i Zverinac. Ova je linija kasnila u polasku jedan sat, a katamaranska linija iz Rivnja za Zverinac je kasnila u polasku sat i 15 minuta.
Trajekti su vozili više-manje normalno, za Preko je ponovno prometovao Juraj Dalmatinac koji je vraćen s remonta. Prečani su inače proteklih dana dosta bili nezadovoljni što je liniju do Zadra neko vrijeme preuzeo pomalo nezgrapan i spor trajekt Bartol Kašić. Ovaj trajekt nije odveć star, izgrađen je prije 24 godine, ima kapacitet za prijevoz 500 osoba i 54 automobila, a može postići brzinu od 13 milja na sat, no dođe već do pola kanala dok dosegne tu brzinu.
Linija Preko-Zadar godinama je inače linija s najviše prevezenih putnika na Jadranu. Ove godine će biti oko 1,7 milijuna putnika na toj liniji, za oko 200 tisuća više nego na onoj između Splita i Supetra. Dakle, bilo bi normalno da državni brodar Jadrolinija na toj najfrekventnijoj liniji ima i najbolje trajekte. Zašto se uopće Bartol Kašić, koji inače plovi na dužim linijama, našao na ovoj najfrekvetnijoj pa i kao privremena zamjena?
Nedavno je, naime, trajekt Sis imao kvar, pukao mu je cilindar hidraulike na krmenoj rampi koja je potom pala u more, a malo je nedostajalo da bude i gorih posljedica. Umjesto Sisa, neko su se vrijeme izmjenjivali Sv. Krševan i Jazine, a u zadnje vrijeme ubačen je Bartol Kašić. To su sve nekakve zamjene i rješenja dok se Juraj Dalmatinac nalazio na remontu.
Ovakve izmjene su po svemu sudeći najava što se može očekivati naredno ljeto. Jer, od 1. srpnja kompletni trajektni promet seli u Gaženicu, a još je previše toga nepoznato da bi oni koji su životno vezani uz plovibu izmeđi otoka i kopna tek tako mirno čekali.
Ne zna se još ni u kakve će uvjete doći putnici u novoj trajektnoj luci. Koliko se može doznati iz Lučke uprave projekt privremene pristanišne zgrade je gotov, na redu je ishođenje potrebnih dozvola a sve bio moralo biti na brzu brzinu gotovo, uključujući i očito ne puno važan detalj gradnje nove zgrade. Jer za sve to uraditi ostaje još samo pola godine što jasno daje do znanja da će se raditi o nekakvoj lako izvedivoj konstrukciji. Za ono trajnije rješenje, ako bude snage i volje, raspisat će se međunarodni natječaj pa kako bude.

Izvor: www.zadarskilist.hr