• hr
  • en
  • de
  • it

Dubrovnik pun kao u srcu sezone

I u drugoj polovini rujna Dubrovnik je pun turista. Dobro radi žičara tijekom cijelog dana, mnogi odlaze na Srđ snimiti jednu od najljepših panorama na Mediteranu. Na 400 metara visine od mora radi, kako ga vole nazvati, najdramatičniji restoran u Dalmaciji, gdje se može dobiti osvježenje, ili ručak, kupiti suvenir.
Prepun je Stradun, tarace, gužva je u ulicama, u luci, na plažama, parkinzima - kao da je srce ljeta. Da se kroz gužvu turista na Stradunu ne probijaju pučkoškolci s pretrpanim školskim torbama, ne bi bilo razlike između srpnja i rujna. I službeni rezultati kojima se nedavno pohvalila Turistička zajednica grada Dubrovnika potvrđuju kako je Dubrovnik u turizmu svakako na hrvatskom vrhu SEnD 5. rujna ostvareno je dvomilijunto noćenje, i to šesnaest dana ranije nego rekordne prošle godine.
Potpuna popunjenost od početka godine u dubrovačkim hotelima iznosi 110 dana, a u privatnom smještaju 44 dana. Velika je to stvar za dubrovački turizam jer to znači da je i predsezona bila uspješna i da se razdoblje glavne turističke sezone produljilo.
Dubrovački su hoteli puni i trenutno gotovo nema slobodne sobe, potvrđuju i u Turističkoj zajednici, a valja napomenuti da je, iako od lani nije bilo velikih ulaganja u hotelske kapacitete, broj postelja u dubrovačkom privatnom smještaju narastao za čak tisuću!
I tih 8900 postelja bilo je popunjeno bolje nego lani. Dubrovnik je hit u svjetskim medijima, koji ga preporučuju posjetiti upravo u rujnu, a ne usred ljeta kad su gužve neizbježne.
- To je rezultat dobre predsezone, a sada se očito vide efekti i dviju velikih promotivnih kampanja u kojima smo predstavili Dubrovnik kao grad za svako godišnje doba. Bilježimo stalni dvoznamenkasti rast broja dolazaka i nadamo se kako ćemo do kraja godine ostvariti 2,6 milijuna noćenja, govori Jelka Tepšić iz Odjela za odnose s javnošću Turističke zajednice grada Dubrovnika.
Najveća dubrovačka hotelska kuća, grupacija Adriatic Luxury Hotels, bilježi odličnu popunjenost još od svibnja, a kod njih razdoblje glavne turističke sezone, a to uključuje i visoke cijene, traje do prve polovine listopada, a kongresa će imati sve do kraja studenoga.
Odlično je i u još državnom poduzeću Hotelima Maestral gdje su im hoteli puni sve do kraja listopada. I ugostitelji se hvale uspješnom sezonom u kojoj su, kažu, jedva primijetili da svijet trese recesija. Dobru turističku jesen svakako će zaokružiti kruzeri koji su već gotovo zaštitni znak dubrovačkog turizma, ali i nesnosnih ljetnih gužvi, kad u grad dovedu i više od deset tisuća ljudi dnevno, zbog čega hotelski gosti sve češće i dolaze izvan sezone. Kruzeri će, pa i oni veliki, pristajati i tijekom jeseni, a posljednji ovogodišnji kruzer u grušku luku uplovit će dan poslije Božića!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr