• hr
  • en
  • de
  • it

Dubrovnik najbolja kruzer i 'set' destinacija

Dubrovnik je ovih dana proglašen najboljom destinacijom za kruzere na Mediteranu, kao i najboljom 'set' destinacijom za snimanje serijala i filmova.
Najboljom kruzer destinacijom proglasio ga je, kako su izvijestili iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), jedan od najuvaženijih medija za kružna putovanja brodova u svijetu, španjolski "Cruises News" iza kojeg stoji najveće svjetsko udruženje u industriji kružnih putovanja brodova ili Cruise Lines International Association (CLIA).
Direktor tog udruženja Alfred Serran sinoć je na svečanosti u Madridu nagradu za Dubrovnik uručio direktorici predstavništva HTZ-a u Madridu Sanji Jelić, a svečanost je održana u sklopu "Excellence Cruise Foruma" koji je okupio više od 200 menadžera i direktora najvećih brodarskih kompanija u Europi, predstavnike europskih morskih luka te touroperatore, agente i druge.
Nagrade za najbolje luke za 'kruzere' dodjeljuju se temeljem glasovanja korisnika kruzera i turističkih agencija u Španjolskoj, a Dubrovnik i Hrvatska su je ove godine dobili prvi put samostalno i četvrti put ukupno, jer su dosadašnje tri dijelili s Venecijom odnosno Turskom.
Segment krstarenja na globalnoj i europskoj razini bilježi stalni rast, a sličan je trend i u Hrvatskoj u kojoj je prošla godina donijela 3,2 posto više kružnih putovanja stranih brodova nego u 2012. i 7,2 posto više putnika.
Prema podacima udruženja CLIA danas je u svijetu 410 kruzera sa ukupno 450 tisuća kreveta, dok će se u ovoj godini u promet uključiti njih još 30 s oko 34 tisuće kreveta.
Prošle godine na krstarenjima je u svijetu bilo 21,3 milijuna putnika, od kojih iz Europe oko 7 milijuna, što je porast od oko 4,5 posto u odnosu na 2012.
O Dubrovniku danas stiže još jedna dobra vijest da je proglašen jednom od sedam najboljih egzotičnih 'set' odnosno destinacija za snimanje serija i filmova, i to posebno za HBO serijal "Igre prijestolja/Game of Thrones".
Prenoseći tu informaciju s australskog web portala Business Insider, iz Turističke zajednice grada Dubrovnika napominju da se time Dubrovnik svrstao među trenutno najvažnije lokacije snimanja tog planetarno popularnog serijala koje se producentima nametnulo zbog srednjovjekovnih zidina.
Osim povijesnih građevina, utvrda i renesansnih vrtova, Dubrovnik je cijeloj ekipi HBO-a omiljen i zbog posebne prijateljske atmosfere kojom su oduševljeni svi sudionici kreiranja tog serijala čije emitiranje četvrte sezone s dubrovačkim lokacijama počinje 6. travnja.

Izvor: www.hic.hr