• hr
  • en
  • de
  • it

Dubrovnik dočekuje goste s novom pristojbom

Goste je trebao dočekati ekološki namet od po najmanje 10 kuna po putniku s kruzera, no brodari još uvijek nisu odgovorili o mogućnoti naplate ove pristojbe.

S približavanjem nove cruising sezone koja u Dubrovniku počinje već krajem ožujka, u žarište zanimanja ponovno dolaze problemi s ljetnim prometnim gužvama. Iako je gradonačelnik ovog tjedna naredio ubrzanja radova na Ilijinoj glavici i Gružu, vremena za poboljšice nema previše, jer prvi "val" turista stiže u svibnju kada se očekuje 47.605 putnika više nego prošle godine.
Uz rasterećenje gradskih raskrižja, za prihvat putnika s brodova na kružnim putovanjima, mnogo se očekivalo i od uvođenja naplate tzv. ekološke pristojbe kruzerima na sidrištu kod Lokruma kao novi način punjenja gradskog proračuna. Naplatom od najmanje 10 kuna pristojbe po putniku, gradska uprava računala je od novog nameta podebljati proračun s najmanje 250 tisuća eura. Savjetnik gradonačelnika za pomorstvo kapetan Rikard Rossetti, međutim, kaže kako od "Jadroagenta", domaćeg agenta talijanskog brodara "Costa Crocciere", čiji kruzeri najčešće koriste lokrumsko sidrište, još od jeseni nema povratne informacije o mogućoj naplati "ekonameta": - Cestovni promet je lakše riješiti. S putničkim agencijama dogovaramo prihvatljivu cijenu prelaska preko Ilijine glavice, radovi na proširenju gradskih trotoara su provedeni, no ostaje problem smanjenja pritiska na stari gradski porat. Nadali smo se da će proći naš plan postavljanja drvenih mostova za iskrcaj putnika na Komardi, no konzervatori to još stopiraju - kaže Rossetti i podsjeća na projekt tzv. prozračnog mosta koji je od mula Komarda uz zidine do porta trebao ne samo rasteretiti promet, nego poslužiti i kao alternativna šetnica: - Most u moru, odmaknut od zidina i osvijetljen noću, mogao bi biti lokalna atrakcija. Ničim ne bi narušavao vizure Grada, no kod nas se uvijek nađu dežurna gunđala koja ne žele ništa mijenjati - komentirao je Vlahušićev savjetnik koji je 1990-ih s Veljkom Barbierijem iz ACI-ja uzaludno pokušao progurati projekt ljetnih pontona za jahte ispod Komarde koji bi se za zimskih fortunala "selili" u Komolac.
U nedostatku alternative za iskrcaj u portu, iz gradske uprave okreću se izgradnji novih i naplati korištenja postojećih prometnica kao sigurnog izvora prihoda. To se u prvom redu odnosi na provedbu gradske Odluke o naknadi za prekomjernu upotrebu gradskih prometnica, uz naplatu prelaska turističkih autobusa preko Zagrebačke ulice. Gradonačelnik je početkom godine najavio pojedinačne pregovore s putničkim agencijama - organizatorima putovanja koji kreću od ovog tjedna. Koordinacija za upravljanje prometom sastavljena od predstavnika nadležnih gradskih upravnih odjela, TZ Grada Dubrovnika i "Sanitata" dobila je u zadatak i razmatranje "alternativnih načina upravljanja rastom kruzerskog prometa".

Porast u brojkama
•• U Dubrovniku je u razdoblju od svibnja do listopada najavljeno 160.884 turista više nego prošle godine samo u Luci Gruž. Kroz putničku luku Gruž 2012. godine prošlo je 663.989 turista u udarnih šest mjeseci, a za ovu godinu od svibnja do listopada najavljen je dolazak 824.833 putnika, što predstavlja porast od gotovo 30 posto.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr