• hr
  • en
  • de
  • it

Dubrovnik ‘okupiralo’ sedam kruzera

Sedam kruzera s više od devet tisuća putnika posjetilo je tijekom jučerašnjeg dana Dubrovnik, a svi ti posjetitelji umiješali su se u već poslovičnu dubrovačku turističku gužvu. Sezona u Gradu ovih dana kulminira jer je uz toliki broj dnevnih posjetitelja, u Gradu još i 20-ak tisuća gostiju na odmoru.
- Sve teče kao po koncu. Gosti su s kruzera do Grada prevezeni s 40 autobusa, koliko ih je tijekom jutra prošlo kroz luku, a oko 250 turista iz Gruža je s šest-sedam manjih brodova otišlo na izlet u Sveti Jakov - kaže nam Ivo Pavlović, koordinator operative u Lučkoj upravi Dubrovnik.
- U Gruž je stiglo oko 6000 turista, a više od tri tisuće stiglo ih je "Costom Favolosom" i "Seaborn Spiritom" na sidrište ispred Grada. Ali što se lučke operative tiče, nema nikakvih problema. To je sve uhodano, a druga je stvar kako je po Gradu - kaže gospar Pavlović, koji dodaje kako ima dana kad po goste u Gruž stigne i 70-ak autobusa.
Velika većina odlazi na Stradun, ali ima i onih koji preko agencija odlaze na izlete u Konavle kao i u Međugorje. U subotu su se brodovi rasporedili na grušku luku i gradsko sidrište, a i vremena uplovljavanja namještena su tako da gužvi bude što manje. Tako je jedan od nekoliko ovoljetnih dana s najvećim brojem kruzera protekao bez dramatičnih čepova u prometu kakvih je znalo biti ranije, a dubrovački turistički djelatnici, posebno trgovci i ugostitelji, imali su novu priliku za zaradu.
Prema onome što se vidjelo na Stradunu, najbolje su prošli prodavači sladoleda. Jer, u zraku je bilo više od 32 stupnja a želju za osvježenjem pojačavala je sparina i vrućina koja je isijavala iz kamena Grada.
- Vidite i sami kako je, neizdržljivo! Ovo je ljeto vrućina dobro pretjerala - kaže konobar Marko dok poslužuje goste koji su napunili stolove ispred popularne dubrovačke caffe slastičarnice Cele na Stradunu.
- Cijeli dan nam je gužva, od jutra do mraka, i tako od proljeća. A gosti najviše traže osvježavajuća pića, što bi drugo po ovoj sparini - dodaje.
Pune su bile i dubrovačke suvenirnice, a za sitnice poput drvenih rezbarija Grada, obojanog stakla, keramičkih tričarija i drugih "hand made" proizvoda, vrećica s lavandom, eteričnih ulja, čajeva iz domaće proizvodnje ili domaćih likera, zanimali su se i brojni turisti na štandovima na Gunduličevoj poljani i drugdje po Gradu.
- Tko zna djeluje li ovo? - čujemo kako svog partnera pita jedna Engleskinja koja u ruci vrti anticelulitnu kremu domaće proizvodnje koja košta 4 eura.
Prodavač je uvjerava da je djelovanje provjereno dobro pa engleski par na kraju odlazi s kremom i mirisnim uljem. Mnogi gosti kao uspomenu na Dubrovnik odnose neki sitni suvenir. -Najviše se traže magneti, općenito suveniri koji koštaju euro-dva a imaju natpis Dubrovnik. To je magična riječ koja sve prodaje - kaže djevojka za štandom, a ista je situacija i u suvenirnicama nanizanim s obje strane Straduna. Sezona je, kažu prodavači, u punom jeku a vrijeme za predah, unatoč neizdržljivim vrućinama koje su se otegle preko svake mjere, još nije ni blizu.

Izvor: www.slobodndalamcija.hr