• hr
  • en
  • de
  • it

Dubrovčanima tri nova broda za 80 milijuna dolara

Stalne mijene na tržištu brodskog prostora ponukale su poslovodstvo "Atlantske plovidbe" da se tijekom proteklog tjedna umjesto opcijskog dijela ugovora s brodogradilištem u kineskom Qingshanu o gradnji dvaju brodova, pojedinačne nosivosti 38.000 tona, odluči za sklapanje posla na tri novogradnje, nosivosti 63.800 tona. Dubrovčanima bi tako s navoza na obali Žute rijeke trebala biti isporučena dva handyja od 38.000 tona po projektu "Green Dolphin", te još dva ultramaxa s opcijom da se do sredine svibnja aktivira i mogućnost gradnje trećeg "blizanca" od 63.800 tona. Vrijednost posla, očekivano, nije objavljena zbog ugovornih odredbi, ali europski brokeri procjenjuju da bi se pojedinačna cijena brodova mogla kretati od 25 do najviše 30 milijuna dolara. Riječ je o brodovima dugim nepunih 200 metara i širokim 32,2 metra, koje pokreću MAN-ovi strojevi, pojedinačne snage 8050 kilovata. Operativna brzina iznosi 14 čvorova, a predviđeno je da na novogradnjama plovi 26 članova posade.
Promjena dosadašnjih uvjeta suradnje s Kinezima potaknuta je prognozama stanja na globalnom tržištu sipkih tereta i s njima povezanim vozarinama, navode iz vodećeg hrvatskog teretnog brodara.

- Sukladno našoj poslovnoj politici i smjerovima razvoja kompanije, u dogovoru s kineskim škverom odlučili smo se za izmjenu dijela postojećih ugovora ponajprije zbog kretanja cijena novogradnji, ali i sve veće potražnje za brodovima nosivosti od 61.000 do 64.000 tona. Riječ je o brodovima koji su po svojoj nosivosti vrlo blizu panamaxima, ali su za razliku od njih opremljeni i s po četiri dizalice što im daje povoljniji položaj i iskoristivost na tržištu - ističu iz Uprave "Atlantske plovidbe".

Sklapanje novog ugovora s brodogradilištem u Qingshanu i preusmjeravanje na brodove veće "tonaže" nije neočekivano, ali ni neuobičajeno, jer su Dubrovčani ne tako davno mijenjali i tipove i veličine novogradnji koje su ugovarali sa dalekoistočnim škverovima. Dovoljno se samo prisjetiti najava o izgradnji prvih tankera u floti "Atlantske", tamo početkom 2009. godine, te izmjenama "u hodu" kada je kriza već dobrano nagrizala globalno i domaće brodarstvo. Upravo je fleksibilnost poslovanja jedan od aduta kineskih brodograditelja u suradnji s europskim ili američkim brodovlasnicima. Takav pristup, naravno uz cijenu kao najvažniju kariku, omogućava im lidersku ulogu u tržišnom boju s preostalim škverovima na Starom kontinentu koji im uzvraćaju orijentacijom na složenije tipove brodova i neospornom kvalitetom.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr