• hr
  • en
  • de
  • it

Dubrovački pomorac Rusima ‘jamac’ za odštetu

Dubrovački pomorac Antonio Vidiš, upravitelj stroja na brodu "Orsula" kojim upravlja "Atlantska plovidba", već gotovo tri tjedna u ruskom gradu Novorossijsku čeka završetak sudskog postupka koji su tamošnje lučke vlasti pokrenule protiv hrvatske kompanije zbog izlijevanja pogonskoga goriva s palube broda u more tijekom prekrcaja s tankera "Transbunker" u spremnike "Orsule".
"Kapo" Vidiš, kao član posade nadležan za ukrcavanje goriva, nalazi se u hotelu nakon što je na temelju policijskog naloga iskrcan s broda koji je potom iz glavne ruske luke na crnomorskoj obali isplovio prema marokanskoj Casablanci.
Premda iz Uprave "Atlantske" navode kako su se "po palubi i u more slučajno izlile vrlo male količine goriva tijekom ukrcaja u brodske spremnike", što su "očistili pomorci s ‘Orsule' i radnici specijalizirane tvrtke", ruske vlasti navode kako je mrlja prekrila između 150 i 200 četvornih metara morske površine, te da šteta iznosi oko 10 milijuna rubalja, odnosno gotovo 1,6 milijuna kuna.
- Naš upravitelj stroja Antonio Vidiš zbog tog je nesretnog događaja iskrcan s broda i smješten u hotel, gdje mora čekati zaključenje sudskog postupka. Nije uhićen niti je pritvoren, kako su neki neprovjereno navodili. Gospodin Vidiš ima svu potrebnu podršku iz sjedišta kompanije, kao i od našeg lokalnog agenta i predstavnika osiguravatelja koji su angažirali odvjetnika da ga zastupa pred policijom i sudom - kazao nam je kap. Pero Kulaš, prvi čovjek "Atlantske plovidbe", i dodao:
O svemu smo izvijestili i Veleposlanstvo RH u Moskvi čiji su čelnici angažirali svoje konzularno osoblje kako bi boravak našeg upravitelja prošao što ugodnije, te u suradnji s ruskim vlastima poduzimaju sve korake da se Antonio Vidiš vrati u Hrvatsku odmah nakon okončanja postupka.
Prema njegovim riječima, riječ je o uobičajenom postupku koji se provodi u sličnim slučajevima koji bi se, prema dosadašnjoj praksi ruskog pravosuđa, trebao okončati - novčanom kaznom.

Pegulasta 'Orsula'
Izlijevanje goriva u more već je treći incident povezan uz "Orsulu" koji se dogodio tijekom posljednje dvije i pol godine. Brod se, naime, dvaput nasukao u koritu kanadske rijeke Svetog Lovrijenca. Prvi put to se dogodilo krajem 2011. godine, a slična nezgoda zabilježena je potkraj prošle godine, upravo uoči zimskog zatvaranja plovnog puta prema Velikim jezerima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr