• hr
  • en
  • de
  • it

Drama u Južnom kineskom moru

Nakon jednomjesečnog dokovanja u kineskom Šangaju koje smo okončali ubrzanim ritmom kako bismo na vrijeme pripremili brod za novog unajmitelja, a kasnili smo dva dana što smo vješto skrivali da ne bismo ugrozili ugovor, isplovili smo prema kineskom Xingangu.
Morali smo ploviti maksimalnom brzinom kako bismo nadoknadili spomenuti zaostatak, jer je pred nama bilo šest luka u kojima smo trebali obaviti isključivo ukrcaj tereta. Zbog toga smo boravak na vezu uspjeli skratiti na samo od šest do osam sati, pa smo u samo osam dana uplovili u svih šest planiranih luka.
Poslije napornog posla imali smo kraći predah, more je bilo idealno za plovidbu, pa nismo ni slutili da nas samo nekoliko sati dijeli od alarmatne situacije. Dok sam bio na palubi u rutinskoj kontroli, mornar me je žurno tražio kako bi me obavijestio da hitno dođem na komandni most. Kad sam stigao, osjetio sam miris paljevine i dim koji je dolazio iz uređaja, što je u "prijevodu" značilo da smo ostali bez kompasa i autopilota koje su nedavno servisirali Kinezi. Očito je bilo da nisu obavili dobar posao, jer se zbio kratki spoj usljed nepravilnog spajanja elemenata.
Morali smo nastaviti plovidbu uz pomoć "klasičnog" magnetskog kompasa i ručnog kormilarenja kao u stara dobra vremena. Sva je eletronika "crkla", a naša najveća pomagala bile su - naše oči. O nastaloj situaciji hitno sam obavijestio našu kompaniju odakle su nam, ne krijući šokiranost, uputili pitanje:
- Kako ćete sigurno uploviti u Hong Kong koji se smatra jednom od najprometnijih luka u svijetu?
Plovili smo izvan voda Hong Konga i cekali daljnje upute iz kompanije. Naš inspektor se trudio zvučati smireno kad sam ga upitao zbog čega nas usmjerava u teritorijalno more oblasti Hong Konga, gdje vladaju posebni propisi, a on mi je uzvratio da to moramo učiniti kako bi se obavio servis pokvarenog kompasa.
Na koncu sam se ipak odlučio na uplovljavanje u taj morski prostor, ali sam u pratećim dokumentima kao razlog dolaska naveo "zamjenu svjedodžbi", jer taj izraz uvijek drži sve u zraku, ali može proći. To je značilo da moramo isploviti prema unutarnjem sidrištu, ali sam se prije dolaska u Hong Kong morao javiti lučkoj kontroli i poslati e-mail o našem dolasku bez preciznog navođenja problema s kojima smo se suočili. Naime, da se utvrdilo da sam lagao, odmah bi, potpuno opravdano, bio preusmjeren u - zatvor.
Morali smo skupiti hrabrosti i uploviti u Hong Kong, a istovremeno se praviti "blesav" da je s brodom sve u redu. Na najtežem ispitu bili su naši časnici koji su morali sigurno upravljati brodom iako smo za ostala plovila u "susjedstvu" zapravo predstavljali rizičan brod. Naša posada vrlo temeljito pratila je svaki brod koji je dolazio ili odlazio iz našeg okruženja i davala mi podatke koji su bili ključni za sigurno približavanje odredištu.
Nakon što smo se usidrili, odmah smo iz kompanije dobili obavijest da je naručen novi kompas i servis ostalih uređaja od strane jedne nizozemske tvrtke koja ima predstavništvo u nekadašnjoj britanskoj koloniji na kineskom tlu. Poslije dva dana drame na moru, sretno smo stigli na sidrište ispred Hong Konga gdje smo tijekom idućih dana dobili novu opremu, pa smo znatno mirnije mogli nastaviti plovidbu prema kineskoj luci Nansha i dalje prema Singapuru.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr