• hr
  • en
  • de
  • it

Dragulj Dalmacije

Dragulj Dalmacije ima sve predispozicije za postati nautičko središte Mediterana

Split, 25. studenoga 2022. - U ACI marini Split, jednoj od najuspješnijih i najprometnijih luka nautičkog turizma u Hrvatskoj, održana je konferencija pod nazivom „Pozicioniranje grada Splita kao nautičkog središta Mediterana". O svim nautičkim potencijalima drugog najvećeg grada u Hrvatskoj te jednog od najvažnijih pomorskih i turističkih čvorišta na Mediteranu, razgovarali su ključni predstavnici domaćeg turističkog i gospodarskog sektora. Pritom je kao jedan od glavnih zaključaka istaknuta činjenica da Split, zahvaljujući izuzetno dobrom položaju, turističkim atributima i jednoj od ključnih karika u sklopu najvećeg lanca marina na Mediteranu, ima sve uvjete i predispozicije za ovakvo važno strateško pozicioniranje na karti Mediterana, a samim time i cijelog svijeta.hr

Svoja iskustva, ideje i viđenja o smjeru daljnjeg pozicioniranja grada Splita na karti Mediterana, a u konačnici i zauzimanja statusa neospornog nautičkog središta na ovim prostorima, podijelili su Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja, Ivan Kuret, član vijeća Udruženja nautičkog turizma HGK i prokurist H. L. Dvorac d.o.o. te Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika grada Splita.

Konferenciju je uvodnim riječima, između ostalih uvaženih govornika, otvorio Blaženko Boban, župan Splitske-dalmatinske županije istaknuvši: „Osim prirodnih ljepota i svih predispozicija koje već imamo na raspolaganju, kako bismo zadržali zlatnu medalju svjetskog nautičkog turizma, potrebno je dalje ulagati u ljudske resurse, a svakako valja posebno naglasiti i koliko je važna zelena komponenta."

Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, također je, u kontekstu činjenice da Hrvatska ima najveću charter flotu na svijetu, naglasio koliko je važna održivost turizma. U području ekologije svakako imamo još mnogo prostora za napredak. 

O važnosti Splita za nautički turizam, ali i drugim važnim temama govorio je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja: „ACI marina Split jedna je od naših najvažnijih charter baza u kojoj se uvijek traži vez više.  Hrvatska kao destinacija, iako mala, bez lažne skromnosti JE lider u nautičkom turizmu.  Inflacija koja je kontinuirano u porastu svakako je tražila i traži određene korekcije cijena. No, mogu sa sigurnošću reći da smo, u usporedbi s konkurentskim zemljama, uspjeli zadržati realan omjer cijene i kvalitete. Vrijednost koju naš nautičar dobiva za novac više je nego odgovarajuća. Imamo puno prostora za rast, no kako bismo dalje nastavili ulagati u naše marine, preduvjet je rješavanje pitanja koncesija", naveo je.

Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika grada Splita, zaključio je kako je ACI marina Split, s obzirom na interes nautičara, svakako jedna od onih koja treba prostorno proširiti kapacitete. hr

Izvor: Adriana Mišković, ACI Club