• hr
  • en
  • de
  • it

Dr. Poljanec-Borić: Zaustavite kruzere, progutat će splitsku jezgru!

Znanstvenica s Instituta "Ivo Pilar" dr. sc. Saša Poljanec-Borić, specijalizirana za ekonomiju i sociologiju turizma, smatra kako je Split postao turističkom mekom zbog čitavog niza faktora, ali u prvom redu zbog, kako je rekla - lakše dostupnosti.

- Split je kao grad velike i atraktivne povijesti, uz to smješten na moru uz dugu razvedenu obalu, jednostavno u 21. stoljeću postao lako dostupan grad. Bilo da je riječ o cestovnom, pomorskom ili zračnom povezivanju. Postao je i informacijski lako dostupan preko svijeta interneta.

Nadalje, na djelu je i otvaranje Splitskog sveučilišta prema Europi, koje uz to producira velik broj profesora i stručnjaka koji su u dvosmjernoj interakciji s kolegama iz svijeta i onim akademskim skupinama koje vole putovati. Osim toga, i ulazak Hrvatske u Europsku uniju pridonio je daljnoj afirmaciji Splita u Europi i svijetu.

Međutim, Split je prevelik grad da bi živio samo od turizma. Split tek mora osmisliti svoju novu gospodarsku budućnost koja ne podrazumijeva samo turizam - pojašnjava dr. sc. Poljanec-Borić naglasivši kako se u Splitu događa "smjena turističkih generacija".

Dugoročna stabilizacija

-Zbog čitavog niza faktora, među njima i otvaranja hostela za mlade, u Splitu se događa smjena generacija turista, pa grad postaje grad gdje mladi iz cijelog svijeta rado dolaze, jer znaju da će u njemu naći dobru zabavu i sadržaje za sebe. Dobra iskustva u Splitu oni vrlo brzo dalje šire.

Uz to, riječ je o gostima koji odsjedaju u hostelima, te osim dobre zabave iskazuju želju i za upoznavanjem prostora i njegove povijesti. Ne samo to, možemo čak govoriti i o dugoročnoj stabilizaciji Splita kao turističke meke, jer će mnogi od današnje mladosti koja posjećuje grad pod Marjanom, zasigurno u kasnijoj životnoj dobi, kao roditelji, ili kao djedovi i bake, vrlo rado dolaziti u Split, te dovoditi obitelji u grad svoje mladosti - prognozira znanstvenica s Instituta „Ivo Pilar".

-Kako gledate na sve veći broj kruzera koji dolaze u Split? - pitamo Poljanec-Borić.

-Nikako. Splitu se može dogoditi totalna zagušenost gradske jezgre koja će začepljena sa svih strana doslovno stenjati pod hordama turista s kruzera. Splitu u tom smislu prijeti opasnost da njime ne zavlada njegova Lučka uprava. To kažem zato što je starim Dubrovnikom zavladala dubrovačka Lučka uprava koja nekritički dopušta toliku količinu kruzera u Dubrovnik, a to sam grad jedva može "progutati". Dakle, Split može postati talac Lučke uprave ako ona navrijeme ne reducira broj kruzera - kaže Poljanec-Borić.

-Split mora bježati svim silama od turizma kakav je zadesio Dubrovnik. Nitko ne želi ljeti živjeti u zagušenom i nefunkcionalnom gradu koji je zimi sablasno prazan. Takav scenarij je jedina prijetnja splitskom turizmu čije su se sretne turističke karte napokon poklopile - poručuje Poljanec-Borić koja je vrlo kritična prema projektu golfskog terena s apartmanima na Srđu, ponad Dubrovnika.

-Nitko nije protiv investitora, ali moramo raspravljati o tome kakve su investicije, gdje su, kojeg opsega i kakva je korist lokalne zajednice od njih, ne samo za državu. Cijeli projekt golfa na Srđu, tj. njegova građevinskog zaposjedanja, polazi od pretpostavke da će tamo biti veliki interes za golf. Tu nema nikakvog ekonomskog ili razvojog opravdanja koje bi potvrdilo ideju golfa na Srđu - kazala je znanstvenica, koje je profesionalnu karijeru počela 1985. godine u zagrebačkom Institutu za turizam.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr