• hr
  • en
  • de
  • it

Dosta je, u Anconu nećemo do prolića!

Zbog visokih cijena peljarenja, priveza i odveza, brodovi "Blue Linea" prvi put u dva desetljeća postojanja neće zimi ploviti na relaciji Split - Ancona. Čelni ljudi brodarske kompanije mjesecima traže sniženje cijena peljarskih usluga koje su, primjerice, dva puta više nego u Italiji, kako kažu. Odlazili su i kod ministra mora, ali uzalud...
- Već sam umoran, svega mi je već preko glave.... - kaže Danac Henry Jorgensen, suvlasnik i direktor "Blue Linea", koji je 1971. došao u Hrvatsku, odnosno u pulsko brodogradilište "Uljanik", kao skandinavski konzultant. Poslije se povezao s Hrvatskom i obiteljski, oženivši se Hrvaticom.
- Razmišljao sam o tome da se povučem, ali kako ostaviti brodove i kompaniju koja 20 godina povezuje dvije strane Jadrana... Ratne 1993. godine jedino su naš brodovi pomorski povezivali Italiju i Hrvatsku. Dvadeset smo godina u Splitu, dovozimo turiste, hrvatske tvrtke opskrbljuju naše brodove hrvatskom robom, hrvatski državni proračun ostvaruje prihode od lučkih pristojbi, itd...
No, više ne mogu šutjeti. Nije mi logično da godišnje u Anconi za peljarenje platimo oko 100 tisuća eura, a u Splitu 200 tisuća eura. Naše kapetane s višegodišnjim iskustvom uplovljavanja u splitsku luku tretiraju kao da im je prvi put.
Bez obzira na to što naši brodovi drže 60 posto godišnjeg prometa na liniji Split - Ancona, odlučili smo ne ploviti do proljeća, pa makar i na našu štetu. Nadam se da će ministar mora progledati - kaže Jorgensen.
Razočaran je odnosom prema stranom brodaru koji 20 godina posluje u Hrvatskoj. Idućih dana poslat će dopis Bou Ericu Weberu, danskom veleposlaniku u Zagrebu, i obavijestiti ga o "diskriminaciji". Pismo će biti upućeno i Vesni Pusić, šefici hrvatske diplomacije, te Siniši Hajdašu Dončiću, ministru mora.
"Blue Line" traži da cijene peljarenja budu razumne i da se uvaži višegodišnje iskustvo njihovih kapetana u luci, sukladno europskoj praksi.
- Što je još gore, u Ministarstvu su nam rekli da tvrtka "Trajektna luka" godinama ne plaća koncesiju državi za privez i odvez brodova, te je ljetos samoinicijativno i nezakonito podigla cijene svojih usluga. Kako je moguće da država to tolerira i je li puno ovo što tražim? - pita Jorgensen. Brodove će uputiti na remont u Bijelu u Crnoj Gori i do proljeća ih neće vraćati u Split.

Cijene propisalo Ministarstvo
- Cijene peljarenja i uvjete poslovanja zakonski je propisalo Ministarstvo pomorstva, a ne naša tvrtka. Drugo, čisto sumnjam da će "Blue Line" propasti zbog cijena peljarenja jer, koliko vidim, od male "Kraljice mira" narasli su na veće brodove. Veći brodovi podižu i cijenu poslovanja. Ne znam zašto se bune, dnevni je trošak njihova broda 15 tisuća eura, a dnevni trošak peljara 2000 kuna. Plus, od 1. prosinca do 1. ožujka dajemo popust od 25 posto na usluge za ro-ro putničke brodove, ali ne reagiraju na to... - kazao nam je kapetan Tonči Regjo iz tvrtke "Pomorski peljar" koja u Gradskoj luci pruža usluge peljarenja.

‘Kraljica mira'
Tvrtka "Blue Line" godišnje preveze 200 tisuća putnika i 30 tisuća automobila. U jadranskoj su floti dva feribota:
- "Regina della Pace", kapaciteta 1550 putnika i 450 vozila - "Dalmatia", kapaciteta 900 putnika i 237 vozila.

Ministar
Poslali smo pismeni upit i resornome ministru Hajdašu Dončiću namjerava li snižavati cijene peljarenja koje vrijede za inozemne brodare u splitskoj Gradskoj luci. Čim dobijemo ministrov odgovor, objavit ćemo ga
.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr