• hr
  • en
  • de
  • it

Doris Peručić preuzima ACI?

Krajem 2012. smijenjen je Ante Violić na čije mjesto je došao Bruno Bonifačić, ali ga je nakon samo šest mjeseci iz Uprave »izgurao« Dražen Nikolić. Sada je vrijeme i za Nikolićev odlazak, a zamijenit će ga aktualna predsjednica Nadzornog odbora, dok bi druga članica Uprave trebala biti Tamara Martinčić

Nakon smjene Ante Violića, pa zatim i smjene njegova nasljednika Brune Bonifačića uskoro bi trebao biti smijenjen i aktualni član Uprave ACI-ja Dražen Nikolić. Treći po redu u samo deset mjeseci. Ova činjenica zorno pokazuje koliki nered vlada u upravljanju najvećom hrvatskom nautičkom grupacijom i političkom kadroviranju za koje se ne može ništa drugo reći osim da neviđenom brzinom srlja iz jedne pogreške u drugu.
Prema neslužbenim informacijama već se priprema saziv nove sjednice Nadzornog odbora na kojoj bi najvažnija točka dnevnog reda trebala biti upravo smjena Uprave i imenovanje nove. Navodno su poznati i glavni kandidati za popunu Uprave i oni dolaze iz nadzornog odbora ACI-ja, pa bi po toj varijanti dužnost predsjednika Uprave trebala preuzeti sadašnja predsjednica Nadzornog odbora Doris Peručić, dok bi druga članica Uprave trebala postati Tamara Martinčić, koja je također članica Nadzornog odbora.
Doris Peručić je inače profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku, dok Tamara Martinčić radi kao savjetnica za gospodarstvo u Upravnom odjelu za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. Ukoliko se doista obistine predviđanja da će one preuzeti Upravu ACI-ja treba reći kako im je manjak menadžerskog iskustva objektivan nedostatak, dok se kao prednost može uzeti činjenica da su kroz rad u NO-u mogle steći vrlo dobar uvid u poslovanje ACI-ja.
Neovisno o tome nemoguće je pobjeći od činjenice kako se treća promjena Uprave u samo 10 mjeseci isključivo može promatrati kao kadrovski fijasko u jednoj strateški izuzetno važnoj državnoj tvrtki, koja ima izuzetan razvojni potencijal za cijeli Jadran. Ključan posao trebala je biti priprema za dokapitalizaciju nautičke grupacije koja ima 21 marinu na Jadranu, te je po najavama predstavnika hrvatske Vlade, ACI već trebao biti spreman za početak tog procesa u kojem bi glavni partneri trebali biti hrvatski mirovinski fondovi. Međutim, pripreme dosad uopće nisu obavljene na kvalitetan način, dijelom zbog kadrovskih zavrzlama, odnosno zato što nije pripremljen niz organizacijskih promjena i strateških dokumenata bez kojih je teško očekivati kvalitetnu dokapitalizaciju, odnosno njezin maksimalan učinak, koji će se svakako ogledati u cijeni za paket dionica ACI-ja, ali i kroz provođenje investicija u marinama.

ANTE VIOLIĆ - sedam godina vodio je ACI, nakon čega je smijenjen krajem 2012. godine, čime je otvorena serija smjena
BRUNO BONIFAČIĆ - nestranački kadar s respektabilnim menadžerskim iskustvom smijenjen nakon samo 6 mjeseci
DRAŽEN NIKOLIĆ - početkom ožujka 2013. »pojačao« Upravu pa nakon sukoba izgurao Bonifačića i ostao sam
DORIS PERUČIĆ - sveučilišna profesorica bez menadžerskog iskustva, ali s uvidom u poslovanje

Za poznavatelje stanja u ACI-ju jedan od većih problema svakako je razjedinjenost poslovnog sustava u kojem svaka marina radi zasebno, što se dosad nije promijenilo. Nadalje nije obavljen niti prilično kompliciran i zahtjevan proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa tako da se danas precizno ne zna što je sve u vlasništvu ACI-ja, kolika je vrijednost tih nekretnina, što je jedan od temelja za izradu dugoročne strategije poslovanja i investiranja s točnim hodogramom vrijednosti investicija, te rokovima u kojima su one predviđene u svakoj marini. Takva analiza svakako je neophodna ukoliko se želi izvući maksimum iz dogovora s mirovinskim fondovima kao dugoročnim ulagačima. Umjesto svega toga nema niti konkretnih rezultata u kratkoročnim investicijama, pa tako kasni i investicija od 60 milijuna kuna u marini Slano, gdje se planirala modernizacija infrastrukture i povećanje broja vezova. Isto tako, nema ništa niti od ulaganja u obnovu marine u Ičićima koju je početkom godine najvljivao bivši predsjednik Uprave Bruno Bonifačić.
Zanimljiva je i sama kronologija kadroviranja u ACI-ju, gdje je krajem prošle godine s dužnosti smijenjen Anto Violić, koji je tvrtku vodio sedam godina. Na njegovo mjesto tada je imenovan Bruno Bonifačić. Nestranački kadar s respektabilnim menadžerskim iskustvom javnosti je predstavljen kao stručno rješenje, koje na dužnost ne dovodi politika već reference. Zalog toga trebao je biti javni natječaj na kojem je strogu kontrolu svih kandidata provela nazavisna »head hunting« agencija Hill International, koja je na kraju preporučila Bonifačića među 11 kandidata koji su zadovoljili osnovne kriterije. Međutim, pokazalo se da su dani u ACI-ju Bonifačiću bili odbrojani prije negoli je i počeo raditi.
Početkom ožujka ove godine Uprava je pojačana za Dražena Nikolića, ali su umjesto kvalitetnog partnerskog odnosa i zajedničkog rada praktično odmah uslijedili sukobi u Upravi između Nikolića i Bonifačića nakon kojih je ovaj posljednji izvukao deblji kraj. Bonifačić je smijenjen nakon svega šest mjeseci, iako je u tom razdoblju imao pozitivne poslovne rezultate.
Nije bilo u javnosti niti konkretnijeg obrazloženja razloga njegove smjene, a najdalje je u tom smislu otišao Nadzorni odbor s tvrdnjom kako je Bonifačić donosio odluke bez konzultacija s Nikolićem, što je dovelo do nemogućnosti urednog obavljanja poslova te nanošenja štete ugledu ACI-ja. Tako se dogodilo da je u jeku turističke sezone ACI ostao samo na jednom članu Uprave Draženu Nikoliću, koji bi, jednako kao i Bonifačić iz Uprave trebao otići svega šest mjeseci nakon što je u nju došao. Stoga je i logično postavljati pitanje tko je sljedeći. I koliko će taj trajati.

Izvor: www.novilist.hr